ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Τα υπερεπεξεργασμένα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά είναι γευστικά, φθηνά και τα βρίσκει κανείς εύκολα, νέα έρευνα δείχνει όμως, ότι αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί να αυξηθεί έως και 50%, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ιδιαίτερα όταν αυτά τα τρόφιμα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε για αυτά τα τρόφιμα και του σημαντικού ρόλο που παίζει η διατροφή στη διάθεση, δεν εκπλαγήκαμε όταν εντοπίσαμε αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Andrew Chan, αντιπρόεδρος γαστρεντερολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Το πρόβλημα, είπε, είναι τα τρόφιμα που «υποβάλλονται σε μεγάλη επεγεργασία, συχνά μέσω βιομηχανικών διεργασιών όπως η υδρογόνωση».

Η υδρογόνωση είναι μια χημική διαδικασία που αυξάνει σημαντικά την ποσότητα των τρανς λιπαρών που περιέχουν τα τρόφιμα. Οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα συνδέσει την πρόσληψη τρανς λιπαρών με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη εξέτασε «υπερεπεξεργασμένα» τρόφιμα όπως δημητριακά, γλυκά σνακ, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, επιδόρπια, σάλτσες, επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλμυρά σνακ, επεξεργασμένο κρέας, ποτά ή/και τεχνητά γλυκαντικά.

Τέτοια τρόφιμα, πρόσθεσε ο Chan, «συχνά περιέχουν επίσης πρόσθετα όπως χρωστικές, σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές. Τέτοια παραδείγματα είναι τα φαγητά των fast food, τα μπισκότα και τα πατατάκια».

Ο Chan και οι συνεργάτες του εξέτασαν σχεδόν 32.000 γυναίκες μέσης ηλικίας που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses' Health Study II μεταξύ 2003 και 2017. Οι γυναίκες δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης. Το 95% ήταν λευκές γυναίκες μεταξύ 42 και 62 ετών.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, πάνω από 2.100 γυναίκες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, αριθμός που υπερδιπλασιάστηκε όταν υποβάλλονταν σε λιγότερο αυστηρό προσυμπτωματικό έλεγχο.

Οι γυναίκες που κατατάχθηκαν στην υψηλότερη βαθμίδα ως προς την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αντιμετώπιζαν 50% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, διαπίστωσε η μελέτη.

Η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, φάνηκε όμως ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σε τρόφιμα και ποτά, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

«Όσο περισσότερες μερίδες επεξεργασμένων τροφίμων καταναλώνονται την ημέρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης», είπε ο Chan.

Όσοι μείωσαν την πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα για τέσσερα χρόνια, φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αναφορικά με τον μηχανισμό μέσω του οποίου τέτοια τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, η ομάδα είπε ότι παραμένει ασαφής.

Ο Τσαν σημείωσε ότι «τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πολλαπλές πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσουν τα μικρόβια στο έντερο, τα οποία «έχουν συνδεθεί με τη διάθεση μέσω του ρόλου τους στο μεταβολισμό και την παραγωγή πρωτεϊνών που έχουν δραστηριότητα στον εγκέφαλο».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.