ΥΓΕΙΑ

Απλοί τρόποι για να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Η καλή χοληστερίνη, γνωστή και ως HDL είναι ο εξισορροπητικός παράγοντας για την βλαβερή χοληστερίνη (LDL) που υπάρχει στον οργανισμό μας.

Απλοί τρόποι για να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Όταν η «κακή» χοληστερίνη κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας προοδευτικά τις αρτηρίες σε φράξιμο, η «καλή» χοληστερίνη έχει την ιδιότητα να την ξεκολλάει και να την «οδηγεί» στο συκώτι, από όπου και αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό να διατηρείτε χαμηλά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, η οποία συνδέεται με στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Άσκηση
Η σωματική δραστηριότητα ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Ασκηθείτε κατά μέσο όρο τρεις φορές την εβδομάδα επί μισή ώρα και θα δείτε διαφορά τόσο στη φυσική σας κατάσταση όσο και στην αύξηση των επιπέδων της HDL.

Xάστε βάρος
Αν έχετε περιττά κιλά είναι σημαντικό να τα χάσετε. Όταν η απώλεια βάρους συνδυάζεται μάλιστα με γυμναστική, τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Tρώτε το σωστό λίπος
Tρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη (όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί) φαίνεται πως είναι τα κατάλληλα για τη μείωση της LDL. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια, που περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3 (σολομός, σαρδέλα, ρέγκα, πελαγίσια τσιπούρα κλπ.). Τα κορεσμένα λίπη, όπως αυτά που περιέχονται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυξάνουν την LDL, γι' αυτό θα είναι καλό να ελαττώσετε την κατανάλωσή τους.
Τα χειρότερα απ' όλα είναι τα τρανς λιπαρά οξέα, όπως αυτά που περιέχονται στη μαργαρίνη, τα κράκερ και τα διάφορα σνακ. Οι τροφές αυτές αυξάνουν τα επίπεδα της LDL και μειώσουν την HDL.

Tρώτε φρούτα και λαχανικά
Οι ίνες τους, όπως και τα προϊόντα ολικής άλεσης, έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της HDL.

Mειώστε τους υδατάνθρακες
Άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ψωμί, ζάχαρη) -ακόμα και αν ασκούνται τακτικά- τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL από αυτούς που τρώνε πολλές πρωτεΐνες σε συνδυασμό με λαχανικά.

Πιείτε ένα ποτηράκι κρασί
Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι σύμμαχος της καλής χοληστερίνης. Αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, καθώς και στη μαύρη μπίρα.

Kόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της HDL στον οργανισμό. Aν το κόψετε, συμβάλλετε στην αύξηση της HDL.

Διαβάστε επίσης

Αθηρωματικός δείκτης: Πού χρησιμεύει και πώς θα τον υπολογίσετε

Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη: Μύθος ή αλήθεια

5 τροφές κατά της χοληστερίνης