ΥΓΕΙΑ

Πυρετός και δέκατα: Πότε παίρνουμε αντιπυρετικό

Ο πυρετός σε εφήβους και ενηλίκους ορίζεται ως θερμοκρασία άνω του 37,2 κατά τις πρωινές ώρες και ως θερμοκρασία άνω του 37,7 κατά τις απογευματινές ώρες στο στόμα, όπως μετράται με ειδικά θερμόμετρα στόματος.

Πυρετός και δέκατα: Πότε παίρνουμε αντιπυρετικό

Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη είναι κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από τις προαναφερόμενες στο στόμα. Ο δεκατικός πυρετός ή δέκατα είναι εκτάσεως έως 37,7.

Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές γιατί εξαρτώνται και από τη βασική θερμοκρασία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, του σώματος. Έτσι, σε άτομα με χαμηλή βασική θερμοκρασία πρόβλημα υπάρχει και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι οι πάσχοντες από χρόνια ανεπάρκεια της αιματικής κυκλοφορίας.

Ο πυρετός κατά την επίθεση των μικροβίων είναι συστατικό στοιχείο ενός αμυντικού συστήματος το οποίο αμύνεται με επάρκεια. Κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης εκλύονται πυρετογόνα, με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο.

Η άμεση ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη σε μωρά, χρονίως πάσχοντες, καπνιστές και ηλικιωμένους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών η ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε υψηλό πυρετό, σε παρατεινόμενο πυρετό (άνω του τριημέρου), επί έντονων συνοδών συμπτωμάτων (π.χ. δύσπνοιας ή έντονου πόνου ή εμετών ή εξανθήματος ή επίμονου ρίγους), επί πυρετού που δεν υποχωρεί mε αντιπυρετικά, επί υποτροπής συμπτωμάτων που ευρίσκονται σε φάση βελτίωσης.

Πρώτες βοήθειες στον πυρετό

Κατά τη διάρκεια του πυρετού συνιστώνται:

- Χλιαρά μπάνια.

- Αντιπυρετικά επί θερμοκρασίας ίσης ή μεγαλύτερης από 38,5 βαθμούς Κελσίου κατά τη μέτρηση στη μασχάλη. Οι έγκυοι, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο REYE.

- Αποφυγή καπνού.

- Ελαφρά διατροφή και καλή ενυδάτωση. Η σούπα είναι μια καλή επιλογή τροφίμου σε περιπτώσεις πυρετού.

- Αποφυγή κόπωσης επαρκής ύπνος.

Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλέφωνο: 2106252770, E-mail: amoschovaki@yahoo.gr

Διαβάστε επίσης:

Πυρετός v/s υπερθερμία: Δείτε τη διαφορά

Πυρετός: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι - Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Κρυολόγημα, βήχας, πυρετός: Σπιτικά γιατροσόφια για άμεση ανακούφιση