ΥΓΕΙΑ

Ο απίστευτος παράγοντας που συμβάλλει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό και νεφροπάθεια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι ένας «ύπουλος» παράγοντας μπορεί να υπονομεύσει σημαντικά την υγεία μας και να μας βάλει μελλοντικά σε κίνδυνο, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες να πάθουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να εμφανίσουμε πρόβλημα στα νεφρά ή τα μάτια.

Ο απίστευτος παράγοντας που συμβάλλει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό και νεφροπάθεια

Η σχετική μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Health Psychology δείχνει ότι η κακή ποιότητα ύπνου που συνοδεύει την περίοδο έπειτα από ένα χωρισμό δεν προκαλεί μόνο μαύρους κύκλους αλλά και ανησυχητική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παθήσεων.

Οι ερευνητές ρώτησαν 138 άτομα που είχαν πρόσφατα χωρίσει ή πάρει διαζύγιο πόσο καλά μπορούσαν να κοιμηθούν το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, μέτρησαν την πίεσή τους τρεις φορές σε διάστημα 7,5 μηνών.

Οι συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν συστηματικά προβλήματα στον ύπνο παρουσίασαν σταδιακή άνοδο την αρτηριακής τους πίεσης κατά το διάστημα αυτό.

Εάν τα προβλήματα επιμένουν για περισσότερες από 10 εβδομάδες, η αρνητική επίδραση φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ισχυρή. Μια τέτοια εξέλιξη είναι σημαντική για άτομα που παρουσιάζουν ούτως ή άλλως ανεβασμένη πίεση ή κινδυνεύουν από υπέρταση.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στα νεφρά και τα μάτια, ενώ συνδέεται επίσης και με την εκδήλωση της άνοιας.

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδανικές τιμές τις αρτηριακής πίεσης: Δείτε αν κινδυνεύετε (πίνακας)
Οι 5 τροφές που θα σας σώσουν από υπέρταση και έμφραγμα
Υπέρταση: Μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε άμεσα