ΥΓΕΙΑ

Το έμφραγμα μπορεί να προληφθεί, ακόμα και με φραγμένες αρτηρίες

Εντυπωσιακά ήταν τα συμπεράσματα έρευνας που έγινε σε 20.000 άνδρες ηλικίας 45 έως 79 ετών. Ανάλυση στοιχείων μιας δεκαετίας έδειξε ότι 4 στα 5 εμφράγματα μπορεί να προληφθούν, ακόμα και σε επιβαρυμένους οργανισμούς.

Το έμφραγμα μπορεί να προληφθεί, ακόμα και με φραγμένες αρτηρίες

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, δείχνει ότι 4 στις 5 καρδιακές προσβολές στους άντρες είναι δυνατόν να προληφθούν όταν κάποιος κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Οι αλλαγές αυτές είναι η διατήρηση υγιούς βάρους, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η αποφυγή του τσιγάρου και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων μιας δεκαετίας σχετικά με τις συνήθειες υγείας και του τρόπου ζωής 20.000 Σουηδών αντρών, ηλικίας 45 έως 79 ετών.

Ο Dr. Sam Brar, του Kaiser Permanente, πιστεύει ότι το μέγεθος της μείωσης των καρδιακών προσβολών είναι εκπληκτικό, καθώς οι αλλαγές αυτές μπορούν να αλλάξουν μια προδιαγεγραμμένη πορεία.

Ακόμα και ένας άντρας που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν πρόσεχε τον εαυτό του μπορεί να ωφεληθεί από τις αλλαγές αυτές, αρκεί να τις διατηρήσει.

Ο Brar, δήλωσε ότι "σε ασθενείς που ήδη έχουν μπλοκαρισμένες αρτηρίες και δεν έχουν υποβληθεί σε αγωγή η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσής τους".