ΥΓΕΙΑ

Τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται στον καναπέ, τονίζουν οι ειδικοί

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics καταδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο τα μωρά να κοιμούνται στον καναπέ, ακόμη και για λίγη ώρα.

Τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται στον καναπέ, τονίζουν οι ειδικοί

Η πρακτική αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για το μωρό, καθώς συνδέεται άμεσα με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), τα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο, όχι όμως στο ίδιο κρεβάτι, με τους γονείς τους. Νέα μελέτη που εκπόνησε η Ακαδημία δείχνει επίσης ότι ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι το κοινό κρεβάτι.

Επειδή τα περιστατικά βρεφικού θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου συνδέονται σχεδόν πάντα με τους κινδύνους στο περιβάλλον του μωρού, στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε βρεφικούς θανάτους που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου σε καναπέ. Τα στοιχεία προέρχονταν από 24 πολιτείες των ΗΠΑ και κάλυπταν την περίοδο 2004-2012.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι από τα 9.073 καταγεγραμμένα περιστατικά βρεφικών θανάτων, ποσοστό 12,9% συνέβη ενώ το μωρό κοιμόταν σε καναπέ.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτή η πρακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω των επιμέρους συνθηκών που επικρατούν στον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό το μωρό να κοιμάται μαζί με κάποιο άλλο άτομο στον καναπέ, να υπάρχουν τριγύρω διάφορα αντικείμενα, το μωρό να μην κοιμάται στη σωστή στάση ή να είναι εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικούς ρύπους που μολύνουν τον αέρα.