ΥΓΕΙΑ

Πότε οι άνδρες πρέπει να ουρούν καθιστοί

Μια νέα έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE, έδειξε ότι οι άνδρες που εκδηλώνουν συμπτώματα δυσλειτουργίας στο ουροποιητικό σύστημα (Lower Urinary Tract Symptoms - LUTS) είναι πιθανό να ανακουφιστούν από τους πόνους και να ουρήσουν πιο αποτελεσματικά, αν το κάνουν καθήμενοι και όχι όρθιοι, όπως κατά κανόνα κάνουν οι άντρες.

Πότε οι άνδρες πρέπει να ουρούν καθιστοί

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν 11 επιμέρους μελέτες σχετικά με την φυσιολογία των ανδρών και τον ρόλο της στην ούρηση.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι άνδρες με LUTS ουρούν καθήμενοι, ολοκληρώνουν τη διαδικασία πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη πίεση στα ούρα και αποβάλλοντας μεγαλύτερη ποσότητα ούρων σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν επίσης LUTS, αλλά ουρούν με τον "παραδοσιακό" τρόπο, δηλαδή σε όρθια θέση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος είναι ότι όταν το σώμα είναι σε όρθια θέση, απαιτείται αρκετή δύναμη για να μείναι η σπονδυλική στήλη κάθετη και να διατηρηθεί η στάση του σώματος. Αυτό ενεργοποιεί πολλούς μυς κοντά στους γοφούς και τη λεκάνη με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση και στην ουροδόχο κύστη. Αλλά όταν το άτομο κάθεται, αυτοί πυελικοί και ισχιακοί μυς είναι χαλαροί, καθιστώντας την ούρηση ευκολότερη.

Επιπλέον, η συστολή του μυϊκού συστήματος του πυελικού δαπέδου εμποδίζει τη δραστηριότητα του μυ που ευθύνεται για το "σπρώξιμο" των ούρων προς τα έξω. Η αδυναμία πλήρους συστολής αυτού του μυ μειώνει την πίεση αλλά και την συνολική ποσότητα με την οποία αποβάλλονται τα ούρα.

Μια άλλη εξήγηση, αφορά στον ψυχολογικό τομέα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες διστάζουν να ουρήσουν καθήμενοι υπό τον φόβο κάποιου κοινωνικοί στίγματος από άλλους άντρες, ειδικά σε δημόσιες τουαλέτες.

Διαβάστε επίσης:

Κατακράτηση ούρων: Οι πιθανές αιτίες που την προκαλούν

Συχνοουρία: Οι σοβαρές ασθένειες που κρύβει και πώς αντιμετωπίζεται