ΥΓΕΙΑ

Κοιλιοκάκη: Δεν ευθύνεται μόνο η γλουτένη, λένε οι ειδικοί

Είναι γνωστό πως τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη, μια σύνθετη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Κοιλιοκάκη: Δεν ευθύνεται μόνο η γλουτένη, λένε οι ειδικοί

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Proteome Research δείχνει όμως ότι δεν ευθύνεται μόνο η γλουτένη για τις δυσάρεστες επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα αυτά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη παρουσιάζουν ευαισθησία και σε άλλες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι.

Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει περισσότερο φως στον ακριβή μηχανισμό εκδήλωσης της πάθησης και μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Στο πλαίσιο της δοκιμής που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, μεγάλος αριθμός ασθενών με κοιλιοκάκη φάνηκε να εκδηλώνει ανοσοαντίδραση λόγω της κατανάλωσης πέντε ακόμη υποομάδων πρωτεϊνών, πέραν της γλουτένης.

Η γλουτένη καταλαμβάνει το 75% της συνολικής ποσότητας πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σιτάρι. Στα άτομα με κοιλιοκάκη, πυροδοτεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού και αποτελεί το έναυσμα για να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως η διάρροια και ο πόνος στην κοιλιά. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, προτείνεται όμως να ακολουθείται διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αναλυτικά τι είναι η γλουτένη (βίντεο)
Δυσανεξία στη γλουτένη: Αναγνωρίστε τις προειδοποιητικές ενδείξεις
Σας ενοχλεί η γλουτένη; Δείτε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε