ΥΓΕΙΑ

Χοληστερίνη: Φυσιολογικές τιμές – Η νέα οδηγία

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Οδηγιών (DGAC) ανανεώνει κάθε πέντε χρόνια τις οδηγίες που αφορούν σε θέματα διατροφής με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα αυτό.

Χοληστερίνη: Φυσιολογικές τιμές – Η νέα οδηγία

Η επιτροπή αποτελείται από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας και οι κατευθυντήριες γραμμές που θα προκύψουν αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση στρατηγικών και πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και για τις συμβουλές που θα δώσουν οι επαγγελματίες υγείας στους ασθενείς τους.

Οι νέες οδηγίες περιλαμβάνουν ανατρεπτικές συστάσεις όσον αφορά την χοληστερόλη.

Η προηγούμενη οδηγία ανέφερε ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερα από 300 mg χοληστερόλης την ημέρα για να μην αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μας. Ενδεικτικά, ένα αβγό παρέχει περίπου 187 mg χοληστερόλης.

Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει "υπολογίσιμη συσχέτιση" μεταξύ της πρόσληψης χοληστερόλης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, αλλά αντίθετα ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τα γονίδιά μας. Έτσι, στις νέες οδηγίες καταργείται το όριο των 300 mg.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι ειδικοί θα πρέπει να αξιολογούν σε άλλη βάση τις φυσιολογικές τιμές της χοληστερόλης στο αίμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν κυρίως την κληρονομικότητα και όχι τις διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης:

5 τροφές κατά της χοληστερίνης
Καλή χοληστερίνη: Τι πρέπει να ξέρετε για την HDL
Ανεβασμένη χοληστερίνη: Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα;