ΥΓΕΙΑ

Πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη», αφήνοντας για πάντα πίσω το στίγμα

Ένα πρόγραμμα κατά της κατάθλιψης και ειδικότερα ομάδες ψυχοεκπαίδευσης (12 τρίωρες συναντήσεις) για άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης σε αστικές και νησιωτικές περιοχές, πραγματοποιείται, με την υποστήριξη του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Στο Κόκκινο 105.5", του enallaktikos.gr και του tvxs.gr.

Πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη», αφήνοντας για πάντα πίσω το στίγμα

Η δράση στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν.

Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά τριήμερα για το συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη που θα απευθύνονται σε άτομα με προσωπικό βίωμα κατάθλιψης και δεν είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Θα καλυφθούν οι ακόλουθες ενότητες: α) η έννοια της ενδυνάμωσης και του recovery, β) ομάδες αυτοβοήθειας: τι είναι, πώς οργανώνονται, ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους και ο ρόλος του συντονιστή, γ) κατάθλιψη, δ) αυτοκτονικότητα, ε) το στίγμα και η αντιμετώπισή του.

Εδικότερα, θα πραγματοποιηθούν ομάδες ψυχοεκπαίδευσης (12 τρίωρες συναντήσεις) για άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης συντονίζονται από ειδικούς ψυχικής υγείας και σε αυτές διδάσκονται τεχνικές που έχουν ευρεία εφαρμογή στην καθημερινή ζωή: χαλάρωση και καταπολέμηση του άγχους, έλεγχος των αρνητικών σκέψεων και μείωση των δυσάρεστων συναισθημάτων, αντικατάσταση μη βοηθητικών συνηθειών και ευχάριστη και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου, βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων, σωστή οργάνωση για επίτευξη προσωπικών στόχων στη ζωή.

Οι ομάδες αυτοβοήθειας συντονίζονται από εθελοντές – μη ειδικούς που είναι και οι ίδιοι άτομα με εμπειρία από την κατάθλιψη. Στις ομάδες αυτοβοήθειας οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα προσωπικά τους συναισθήματα, την ενημέρωση που έχει ο καθένας και τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και να ζουν μια ικανοποιητική ζωή. Πρόκειται δηλαδή για αλληλο-υποστήριξη ομοτίμων.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Στο Κόκκινο 105.5", του enallaktikos.gr και του tvxs.gr

Για πληροφορίες για το ποιος μπορεί να συμμετέχει στην εκπαίδευση ομάδων αυτοβοήθειας ή/ και να συμμετέχει σε ομάδες ψυχοεκπαίδευσης καλέστε στο: 2108100901 (Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 5.00) ή στείλτε email στο: citizensagainstdepression@gmail.com Facebook: Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη Citizens against depression Επενδύουμε στην ελπίδα. Αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη.

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Χαλανδρίου, η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ» και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη», πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα: «Αλληλεγγύη και αυτοβοήθεια: απαντήσεις στην κρίση και την κοινωνική οδύνη».

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Στέλιος Στυλιανίδης, Καθ. Κοιν. Ψυχιατρικής, Ψυχίατρος Ψυχαναλυτής, Επ. Διευθυντής ΕΠΑΨΥ. Θα μιλήσουν η κ. Αγγελική Μενεδιάτου, Κλ. Ψυχολόγος – Επ. Διευθύντρια ΜΑΖΙ, Κώστας Ευθυμίου, Κλ. Ψυχολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου 'Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και ο κ. Δ. Κανελλόπουλος, Συντονιστής Ομάδων Αυτοβοήθειας, Μέλος «ΜΑΖΙ». Σχολιασμός: Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής «105.5 Στο Κόκκινο», Μέλος ΔΣ ΚΕΘΕΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης) την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 και ώρα 18.00.

Διαβάστε ακόμη:

Οι δύο ασθένειες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για άνοια