ΥΓΕΙΑ

Βούτυρο στο έγκαυμα για ταχύτερη επούλωση – Είναι αποτελεσματικό το γιατροσόφι;

Ένα έγκαυμα στο δέρμα μπορεί να προκύψει είτε από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είτε από ατύχημα, για παράδειγμα κατά την αθέλητη επαφή του χεριού με μια κατσαρόλα την ώρα που μαγειρεύουμε ή με το σίδερο την ώρα που σιδερώνουμε.

Βούτυρο στο έγκαυμα για ταχύτερη επούλωση – Είναι αποτελεσματικό το γιατροσόφι;

Ένα κλασικό γιατροσόφι για άμεση ανακούφιση είναι το βούτυρο. Τι λένε όμως οι ειδικοί; Υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής;

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC), εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το βούτυρο μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για οποιαδήποτε κοινή λοσιόν η κρέμα βάλουμε επάνω στο έγκαυμα, εκτός από ειδικές κρέμες ή τζελ που έχουν παρασκευαστεί για αυτό το σκοπό.

Το βούτυρο πιθανότατα κέρδισε τη «φήμη» του ως γιατροσόφι για το έγκαυμα επειδή είναι παγωμένο και η επαφή με το δέρμα είναι ανακουφιστική. Επίσης, είναι άμεσα διαθέσιμο στο χώρο του σπιτιού όπου γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα που περιλαμβάνουν κάψιμο, δηλαδή την κουζίνα.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί όμως κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν πως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου μακροπρόθεσμα ή στην ταχύτερη επούλωση.

Μετά από ένα έγκαυμα, πρέπει το δέρμα να καθαριστεί επιμελώς και να έρθει σε επαφή με κάποιο ψυχρό καταπραϋντικό παράγοντα, όπως νερό (όχι όμως πάγο). Το βούτυρο είναι πιθανό να επιδεινώσει το τραύμα, επειδή «παγιδεύει» τη θερμότητα στο δέρμα. Επίσης, δεν έχει αντισηπτική ή μακρόχρονη αναλγητική δράση.

Αποτελεσματικό (ως ένα βαθμό) γιατροσόφι για το έγκαυμα είναι το μέλι, καθώς καταπραΰνει το δέρμα και έχει αντιμικροβιακή δράση. Έχει πραγματοποιηθεί μάλιστα σχετική μελέτη το 2004, η οποία υπέδειξε πως πράγματι το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστεί ένα ήπιο έγκαυμα, καθώς επιταχύνει την επούλωση και προλαμβάνει μολύνσεις, χωρίς μάλιστα να προκαλεί καμία παρενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Οι εναλλακτικές θεραπείες για αϋπνία, ναυτία και υπέρταση που συνιστά ο ειδικός!
Σπιτική αλοιφή τύπου βιξ με φυσικά υλικά
Δείτε τα 10 πιο ανορθόδοξα γιατροσόφια στην Ιστορία!