ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ και κίνδυνος υπέρτασης – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ δεν αφορούν μόνο όσους πίνουν πολύ. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδειχθεί καταστροφική για την υγεία μας.

Αλκοόλ και κίνδυνος υπέρτασης – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ συμβάλλει στην εκδήλωση υπέρτασης στους άνδρες, όμως δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το γυναικείο φύλο.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Hypertension, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι μόλις δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση της γυναίκας τόσο ώστε να την θέσουν σε κίνδυνο για υπέρταση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν για διάστημα τριών μηνών την επίδραση του αλκοόλ σε 24 υγιείς γυναίκες ηλικίας 24 έως 49 ετών.

921f8b324911cbc7291e6accb75bb7aa L

Οι τρέχουσες οδηγίες αναφέρουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα και ποτέ περισσότερα από τρία μία δεδομένη ημέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει λοιπόν να ξεπερνούν τα όρια αυτά, κυρίως αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η υπέρταση είναι η συνηθέστερη αιτία καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίδραση του αλκοόλ στις γυναίκες όσον αφορά τα επίπεδα της πίεσης φάνηκε να είναι ισχυρότερη απ' ότι στους άνδρες, γι' αυτό και τα συνιστώμενα όρια διαφέρουν –και πρέπει να διαφέρουν– για τα δύο φύλα.

Διαβάστε επίσης:

Hangxiety: Οι τύψεις για τις πράξεις μιας μεθυσμένης νύχτας έχουν πλέον όνομα!
Οι τάσεις αλκοολισμού φαίνονται στα... μάτια