ΥΓΕΙΑ

Οι Έλληνες, αν και χρεωκοπημένοι, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους

Πάνω από 5% του εισοδήματός του διαθέτει κάθε μήνα για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα το 44% των Ελλήνων, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους.

Οι Έλληνες, αν και χρεωκοπημένοι, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία τους

Την ίδια ώρα, χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στη χρήση προληπτικών εξετάσεων, κυρίως μαστογραφίας (57%), μικροσκοπική κοπράνων (14%), ενώ 2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος. Αυξημένη προσφυγή σε ιδιώτες γιατρούς (60%) και μειωμένη χρήση ιατρείων ασφαλιστικού ταμείου (8%). Το 22% δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Απρίλιο του 2015, από την Metron Analysis.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες σε Συνέντευξη Τύπου, από τον Καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το γεγονός των χαμηλών ποσοστών στις προληπτικές εξετάσεις καταδεικνύει το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες ένεκα της παρατεταμένης ύφεσης, ενώ εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό των επισκέψεων στους ιδιώτες γιατρούς (60%), πράγμα που σημαίνει ότι στην μεγάλη ανάγκη, οι πολίτες αν και χρεωκοποιημένοι, δεν διστάζουν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη τους (άρα αυξημένη ιδιωτική δαπάνη) αφού βλέπουν το ΕΣΥ να καταρρέει.

Αναφορικά με την υγεία των Ελλήνων γενικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

Μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι «εξαιρετική» (12%) ή «πολύ καλή» (29%).

«Κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι (14%) και οι έχοντες βασική εκπαίδευση (17%).

Ο δείκτης ψυχικής υγείας είναι σημαντικά μειωμένος (45,8) σε σχέση με το 2010 (49,5). Το 39% απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (μέτρια φυσική άσκηση), ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Εξαιρετικά υψηλό, παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα (37%), με 40% στους άνδρες και 34% στις γυναίκες, καθώς και το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας (27%), στα εστιατόρια (78%) και στις καφετέριες μπαρ (92%).

Το 9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο. Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος (17% παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι).