ΥΓΕΙΑ

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά - Τι να γνωρίζετε και τι να κάνετε

Έχει συμβεί να βγει το παιδί σας από την τουαλέτα με δάκρυα στα μάτια, λέγοντάς σας: «Μαμά, πονάω όταν πάω στην τουαλέτα»; Μία πολύ πιθανή αιτία μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα, ένα πολύ συνηθισμένο παιδικό πρόβλημα.

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά - Τι να γνωρίζετε και τι να κάνετε

Πότε όμως ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα;

Τα αίτια για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά ποικίλλουν:

- Η έλλειψη φυτικών ινών και η ανεπαρκής κατανάλωση νερού καθημερινά είναι δύο βασικοί παράγοντες εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Παιδιά που καταναλώνουν «έτοιμο/γρήγορο» φαγητό, άσπρο ψωμί, τυριά και κρέας, έχουν πολύ συχνά δυσκοιλιότητα.

- Η λήψη φαρμάκων, π.χ. γα την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας.

- Η αλλαγή από το μητρικό θηλασμό σε γάλα σκόνη ή από την βρεφική τροφή που είναι αραιή σε τροφή στερεάς μορφής.

- Ο ψυχολογικός παράγοντας. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα όταν αισθάνονται άγχος, εξαιτίας π.χ. της έναρξης της σχολικής χρονιάς ή προβλημάτων στο σπίτι κ.λπ.

- Η αγνόηση της ανακούφισης της ανάγκης, όταν ξεχνιούνται από το παιχνίδι ή δεν θέλουν να διακόψουν κάποια άλλη δραστηριότητα.

- Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το οποίο εμφανίζεται όταν είναι αγχωμένα ή καταναλώνουν τροφές που ευθύνονται για το ΣΕΕ, π.χ. λιπαρά ή καυτερά τρόφιμα.

Aν πάσχετε συχνά από δυσκοιλιότητα, καλό θα ήταν να πάρετε ένα σκεύασμα που μαλακώνει τα κόπρανα, όπως το DulcoSoft®. Αυτό θα βοηθήσει το περιεχόμενο του εντέρου σας να μείνει ενυδατωμένο και μαλακό, προσφέροντάς σας φυσική αίσθηση ανακούφισης όταν πάτε στην τουαλέτα.

Untitled

Το DulcoSoft® είναι ένα νέο πόσιμο σκεύασμα χωρίς γεύση,που χρησιμοποιείται ως μαλακτικό των σκληρών κοπράνων και το μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι προσφέρει φυσική αίσθηση ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα. Κύριο συστατικό του είναι η Μακρογόλη 4000,η πιο εξελιγμένη μορφή μακρογόλης, με υψηλή ικανότητα δέσμευσης νερού, που μαλακώνει τα σκληρά κόπρανα και αυξάνει τον όγκο τους. Αυτό οδηγεί στην αυξημένη κινητικότητα του εντέρου και έτσι διευκολύνεται η ανακούφιση με φυσική αίσθηση, ακόμα και από την επόμενη μέρα.

Δρ. Νίκος Βουδούρης Παιδίατρος - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Διαβάστε ακόμη:

Δυσκοιλιότητα: 5 αιτίες που δεν σας περνούν από το μυαλό

Δυσκοιλιότητα: Τροφές & ποτά που βοηθούν ή κάνουν το πρόβλημα χειρότερο (γράφημα)