ΥΓΕΙΑ

Στους 153 οι θάνατοι από την γρίπη - Μειώνονται σταθερά οι νοσηλείες σε ΜΕΘ

Τέσσερις ακόμη θανάτους από επιπλοκές της γρίπης καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ την Τετάρτη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός που έχουν καταλήξει να ανέρχεται σε 153.

Στους 153 οι θάνατοι από την γρίπη - Μειώνονται σταθερά οι νοσηλείες σε ΜΕΘ

Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη υποχωρεί σταδιακά και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, όπου σήμερα νοσηλεύονται 64. Συνολικά σε Μονάδες Εντατικής, έχουν νοσηλευθεί 381 άτομα. Από αυτά, τα 24 αφορούν παιδιά ενώ σε ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονται μόνο δύο παιδιά. Από επιπλοκές της γρίπης έχουν καταλήξει 7 παιδιά.

Εν τω μεταξύ χθες Τρίτη, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σε συνέντευξη τύπου, καταφέρθηκαν κατά του συστήματος αλλά και της χαμηλής εμβολιστικής κάλυψης τόσο σε ασθενείς, όσο και σε υγειονομικούς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εφέτος πολλοί θάνατοι από τον ιό της γρίπης, όπως είπαν.

Τα πολλά θανατηφόρα περιστατικά λόγω επιπλοκών της γρίπης και η αθρόα εισαγωγή στις ΜΕΘ - φέτος πολύ περισσότερο από πέρυσι - έδειξαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις ατέλειες του συστήματος, που δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της εποχικής γρίπης, τόνισαν οι επιστήμονες, οι οποίοι υπογράμμισαν με έμφαση, "φταίμε όλοι γι' αυτό- για το γεγονός δηλαδή των αυξημένων θανατηφόρων περιστατικών εξαιτίας της γρίπης- που δεν εμβολιαστήκαμε εγκαίρως".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Α. Σκουτέλη, ο ανεπαρκής εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και το γερασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνετέλεσαν σε θανάτους ασθενών, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αφού το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο προσέφερε υψηλό ποσοστό κάλυψης έναντι του στελέχους Α (Η1Ν1).

Διαβάστε ακόμη:

Φταίμε όλοι μας για τους θανάτους από γρίπη: Κραυγή από τους λοιμωξιολόγους