ΥΓΕΙΑ

Ο ροταϊός, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και η πρόληψή του

Η νούμερο ένα αιτία της οξείας γαστρεντερίτιδας στα βρέφη και τα μικρά παιδιά οφείλεται στο ροταϊό. Τι είναι όμως ο ροταϊός; H γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι μια νόσος που εκδηλώνεται πολύ συχνά σε βρέφη, διαταράσσοντας τους πρώτους μήνες ζωής τους. Σχεδόν το 90% των περιπτώσεων αφορούν ηλικίες μεταξύ 3 μηνών και 3 ετών.

Ο ροταϊός, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και η πρόληψή του

Η διάρκεια της απέκκρισης του ιού είναι 8-10 ημέρες ακόμα και σε ασυμπτωματική λοίμωξη. Οι ροταϊοί είναι πολύ ανθεκτικοί και μπορούν να επιβιώσουν για ώρες, ημέρες ή εβδομάδες σε χέρια, μολυσμένα νερά, σκληρές επιφάνειες.

Παρόλο που ο τρόπος για να προστατευθεί το μωρό είναι εύκολος και απλός -ένα εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα, φαίνεται ότι πολλοί γονείς δεν το γνωρίζουν. Ο εμβολιασμός έναντι του ροταϊού έχει ως σκοπό την πρόληψη της νοσηρότητας και θνητότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες και της νοσηρότητας και οικονομικής επιβάρυνσης στις αναπτυγμένες χώρες. Το 2006 κυκλοφόρησαν δυο νέα εμβόλια έναντι του ροταϊού, που χορηγούνται από το στόμα. Τα εμβόλια αυτά έχουν δοκιμασθεί σε μεγάλο αριθμό παιδιών, είναι ασφαλή, ανοσογόνα και αποτελεσματικά. Μάλιστα, στις χώρες όπου έχει εφαρμοσθεί μαζικός εμβολιασμός των βρεφών έναντι του ροταϊού έχει παρατηρηθεί σημαντική αλλαγή στην επιδημιολογία της νόσου. Από τα Ταμεία αποζημιώνεται το 75% της τιμής του εμβολίου, ενώ εάν οι γονείς επιλέξουν το εμβόλιο με τις 2 δόσεις θα κληθούν να πληρώσουν 12 ευρώ ανά συμμετοχή και στην περίπτωση που επιλέξουν το εμβόλιο των τριών δόσεων είναι μόλις 9 ευρώ ανά συμμετοχή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε βρέφη από έξι εβδομάδων έως και 6 μηνών, ενώ όλα τα παιδιά έως 5 ετών μια τουλάχιστον φορά θα νοσήσουν από τον ιό του ροταϊού.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και τις μεθόδους πρόληψής της ανακοίνωσε η GSK. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία της GSK πραγματοποιείται με την Επιστημονική Αιγίδα της Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων και έχει στόχο την ενημέρωση των γονέων για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και την ανάδειξη του εμβολιασμού, ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψή της.

Η γαστρεντερίτιδα σε χώρες όπως η δική μας δεν είναι θανατηφόρος νόσος, μπορεί όμως να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο μωρό και την οικογένεια, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες η νοσηλεία σε νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη. Είναι σημαντικό όλοι οι γονείς με βρέφη και μικρά παιδιά να είναι ενημερωμένοι για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και να γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους με έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο με ένα πόσιμο εμβόλιο, το οποίο συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Συμπερασματικά, αξίζει να σημειώσουμε πως ο ροταϊός αποτελεί σοβαρό νοσογόνο παράγοντα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, προκαλώντας πολλές φορές σοβαρή γαστρεντερίτιδα, ενώ ο εμβολιασμός αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης.

Διαβάστε μαζί με το μικρό σας το παραμύθι «Ο ροταϊός και ο βασιλιάς» με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη και ενημερωθείτε για το πώς... ξεσπιτώνεται ο ροταϊός!