ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών: Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, μπορούν να χτυπήσουν τον Διαβήτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επιλέξει τον διαβήτη ως κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2016, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τους τρόπους με τους οποίους ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές του.

Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών: Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, μπορούν να χτυπήσουν τον Διαβήτη

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εστιάζουν στην έγκαιρη διάγνωση, τη σωματική δραστηριότητα και την υγιεινή διατροφή, στοιχεία που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πρόληψης του διαβήτη. Σε αυτή την προσπάθεια, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν ένα γλυκό σύμμαχο τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του διαβήτη, καθώς παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Νικήστε το διαβήτη!

Ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων διαβήτη μπορούν να προληφθούν ή ακόμη και να θεραπευθούν! Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η τακτική σωματική δραστηριότητα - με τουλάχιστον 30 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες – και η υγιεινή διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της έναρξης του διαβήτη τύπου 2.

Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, και λιγότερο κρέας, κορεσμένα λίπη και σάκχαρα, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Καθώς τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης του αίματος, η σημασία τους στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη είναι αδιαμφισβήτητη. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προσφέρουν την απόλαυση των γλυκών τροφίμων και ποτών χωρίς να προσδίδουν θερμίδες και το πιο σημαντικό, χωρίς να επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης, όπως αναγνωρίζεται επίσης στην κοινή επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά (ΑΗΑ) και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA).

b62a89618421c9ece21059bad2e1b831 L

Επιπλέον, το 2011, μετά την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ακόλουθο ισχυρισμό υγείας: «Η κατανάλωση τροφίμων / ποτών που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αντί για ζάχαρη προκαλεί μικρότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα / ποτά που περιέχουν ζάχαρη».

Στοπ στην αύξηση του διαβήτη!

Ο διαβήτης αποτελεί μη μεταδοτική ασθένεια που επηρεάζει άμεσα περισσότερους από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, με αυτό να αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας και της σωματικής αδράνειας. Στην Ευρώπη, με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη το 2015, υπολογίζεται ότι 59,8 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ 20-79 ετών, πάσχουν από διαβήτη.

Συνεχίζοντας την παράδοση του να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αναχαίτιση της αύξησης του διαβήτη, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών είναι υπερήφανη για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας στις 7 Απριλίου.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016 κάνοντας κλικ εδώκαι να μάθετε πώς τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να διατηρήσουν τη γλυκύτητα στη ζωή τους μέσα από τοτο ενημερωτικό δελτίο του ISA σχετικά με το διαβήτη.

Μπορείτε να δείτε τη δήλωση της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (World Health Day) για την αναχαίτιση της αύξησης του Διαβήτη εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σύμμαχος για την καλή υγεία του στόματος