ΥΓΕΙΑ

Λιγότερο επικίνδυνη η παχυσαρκία σήμερα απ’ ό,τι τη δεκαετία του ’70, υποστηρίζουν Δανοί επιστήμονες

Το να έχει κανείς παραπάνω κιλά από το κανονικό –για το ύψος του– βάρος δεν είναι τόσο ανθυγιεινό σήμερα όσο ήταν πριν από 40 χρόνια, ισχυρίζονται Δανοί επιστήμονες.

Λιγότερο επικίνδυνη η παχυσαρκία σήμερα απ’ ό,τι τη δεκαετία του ’70, υποστηρίζουν Δανοί επιστήμονες

Η «αιρετική» έρευνα κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι οι μέτρια υπέρβαροι σήμερα, άνδρες και γυναίκες, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόργκε Νορντεστγκάαρντ του Ινστιτούτου Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JAMA του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 120.000 ανθρώπους σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’70.

Εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φυσιολογικός θεωρείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος) που κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9. Κάτω του 18,5 κάποιος θεωρείται λιποβαρής, ενώ μεταξύ 25-29,9 υπέρβαρος και άνω του 30 παχύσαρκος.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ στα μέσα δεκαετίας του 1970 οι υπέρβαροι αντιμετώπιζαν κατά 30% περίπου αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σήμερα δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο. Μάλιστα, όσοι σήμερα έχουν ΔΜΣ 27, θεωρούνται δηλαδή μέτρια υπέρβαροι, είναι αυτοί που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και όχι όσοι έχουν κανονικό βάρος (δείκτη 18,5-24,9)! Στη δεκαετία του ’70, ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος για όσους είχαν ΔΜΣ 23,7.

Οι Δανοί επιστήμονες εκτιμούν πως αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα τα συστήματα υγείας είναι πλέον πολύ πιο αποτελεσματικά στο να θεραπεύουν τις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Τα ευρήματά μας δεν θα έπρεπε να ερμηνευθούν πως συνηγορούν ότι πλέον οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσο θέλουν ή ότι τα άτομα κανονικού βάρους πρέπει να τρώνε παραπάνω για να γίνουν υπέρβαροι. Από την άλλη, όμως, οι υπέρβαροι πιθανώς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το βάρος τους τόσο όσο στο παρελθόν», δήλωσε ο Δρ Νορντεστγκάαρντ.

bigstock Concept or conceptual D fat o 87967610

Οι Δανοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το τι θεωρείται βάρος πάνω από το κανονικό, Η ισχύουσα ταξινόμηση έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά με βάση στοιχεία πριν το 1990. «Πρέπει να αναθεωρήσουμε το ποιον αποκαλούμε υπέρβαρο και παχύσαρκο», επιμένει ο Νορντεστγκάαρντ.

Η ιδέα αυτή όμως δεν φαίνεται –προς το παρόν τουλάχιστον– να έχει απήχηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στη μελέτη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό ή επιθυμητό το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ούτε χρειάζεται να αλλάξουν οι τρέχουσες ιατρικές συστάσεις για τον έλεγχο του βάρους.

Πολλές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως διαβήτη τύπου 2, ηπατοπάθεια, καρκίνο, διαταραχές ύπνου, επιπλοκές εγκυμοσύνης κ.α.

Πάντως και οι Δανοί ερευνητές επεσήμαναν ότι «άλλο πράγμα η μακροζωία και άλλο η ποιότητα ζωής. Έτσι, ακόμη και αν κανείς ζει περισσότερο σήμερα, παρόλο που είναι υπέρβαρος, μπορεί επίσης να είναι άρρωστος, ζώντας με διάφορες χρόνιες παθήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Παχυσαρκία: Ποιες αλλαγές προκαλεί στη δομή του εγκεφάλου

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσο μεγαλώνει τον κίνδυνο η αύξηση του ΔΜΣ

Παχυσαρκία στην εφηβεία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου