ΥΓΕΙΑ

Στην Αθήνα για πρώτη φορά, η διάσκεψη του S.A.F.E. για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών

Στην Αθήνα την 1η Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η διάσκεψη του S.A.F.E. και ανακοινώθηκε η επίσημη αντιπροσώπευσή του στην Ελλάδα, που αφορά στην οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των Εγκεφαλικών.

Στην Αθήνα για πρώτη φορά, η διάσκεψη του S.A.F.E. για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών

Η διάσκεψη του SAFE (Stroke Alliance For Europe) πραγματοποιήθηκε με την παρουσία αντιπροσωπειών από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, τη Μ. Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ισραήλ με αφορμή την επίσημη αντιπροσώπευση και στην Ελλάδα από την Ελληνική Συνεργασία για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΕΣΑΕΕ- Hellenic Alliance/ Action for Stroke).

Πρόκειται για οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος αντιπροσωπεύει ομάδες ασθενών απ’ όλη την Ευρώπη με αμοιβαίο σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και τη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας για θέματα υποστήριξης αλλά και καλύτερης οργάνωσης και διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας που αφορούν τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Στην έναρξη ο κ. Αλέξανδρος Κορτσάρης, Πρόεδρος της ΕΣΑΕΕ, καλωσόρισε τη διάσκεψη και αναφέρθηκε στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε όλα τα στάδια που ακολουθούν μετά το επεισόδιο που τόσο ξαφνικά μπορεί να έχει αλλάξει τη ζωή τους.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Αν Καθηγητής ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Βαδικόλιας αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας και στην Ελλάδα ενός δικτύου – συμμαχίας φορέων και ατόμων για την προσπάθεια ανάδειξης των θεμάτων που αφορούν τους ασθενείς με εγκεφαλικά αλλά και την καλύτερη οργάνωση της πολιτικής υγείας στο θέμα. Ο Πρόεδρος της S.A.F.E Europe, κ. John Barrick χαιρέτισε την έναρξη της προσπάθειας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει επιτύχει η SAFE πανευρωπαϊκά και στα σχέδια που περιλαμβάνουν εισηγήσεις στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοποριακές έρευνες και την έναρξη καταγραφής και ανάλυσης των δεδομένων από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν τονίσθηκε η σημασία που πρέπει να δοθεί σε όλες τις φάσεις της πορείας του ασθενή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: από την καλύτερη οργάνωση του συστήματος για άμεση αντιμετώπιση στην οξεία φάση ως τη σημασία που έχει η συνεχής υποστήριξη μετά τη νοσηλεία και επιστροφή στο σπίτι. Θέματα με ενδιαφέρον αποτέλεσαν η συζήτηση για τον τρόπο ενημέρωσης του ασθενή από τον γιατρό για προβλήματα και κινδύνους σχετικά με τα εγκεφαλικά και η σημασία της οργάνωσης ομάδων αλληλοβοήθειας.

Η αντιπροσωπεία από την Βαρκελώνη παρουσίασε τις δράσεις της και την παραγωγή ενός βίντεο αφιερωμένου στον ασθενή με εγκεφαλικό το οποίο σε συνεργασία με την SAFE και την Ελληνική αντιπροσωπεία κυκλοφορεί ταυτόχρονα και στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα. Από την Εθνική Ομοσπονδία για τα Εγκεφαλικά της Μ Βρετανίας παρουσιάσθηκε ένα διαδραστικό πρόγραμμα βοήθειας μέσω διαδικτύου ενώ οι αντιπροσωπείες των υπολοίπων χωρών ανέλυσαν επίσης τον προσεχή προγραμματισμό τους.

Η διάσκεψη έκλεισε με τη διαπίστωση της σημασίας της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανισμών υποστήριξης και την ευχή για επιτυχία στην ελληνική προσπάθεια για τον συντονισμό δράσεων και στην Ελλάδα με στόχο την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου όσο και την υποβολή προτάσεων στις αρμόδιες αρχές και φορείς που χαράσσουν την πολιτική υγείας για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν τους ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόληψη εγκεφαλικού: Ποιος είναι ο ρόλος των αντιβιοτικών

Ποια κατηγορία εργαζομένων κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρό εγκεφαλικό