ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Σημαντικός παράγοντας κινδύνου η χρονική απόσταση ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, διαπίστωσαν ερευνητές από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτισμός: Σημαντικός παράγοντας κινδύνου η χρονική απόσταση ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες

Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Autism Research, τα ζευγάρια δεν πρέπει ούτε να βιάζονται ούτε να καθυστερούν πολύ να κάνουν δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ. παιδί, καθώς τόσο η πολύ μικρή όσο και η πολύ μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού.

bigstock Pregnant For Second Time With 200010247

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 880 παιδιά (όχι πρωτότοκα), εκ των οποίων 356 είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. Μελετώντας τις διαγνώσεις για αυτισμό σε σχέση με την ηλικιακή απόσταση των παιδιών από τα αδέρφια τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ήταν πιο πιθανές στα παιδιά που γεννήθηκαν είτε σε πολύ σύντομο είτε σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση των αδερφών τους.

Συγκεκριμένα, η σύλληψη σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών ή μεγαλύτερο των 60 μηνών (5 ετών) από μια προηγούμενη γέννα συσχετίστηκε με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού. Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος για άλλες αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση) δεν φάνηκε να συνδέεται με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες σχετικά με την απόσταση που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες και υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ αυτισμού και οικογενειακού προγραμματισμού» αναφέρει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Δρ Λώρα Σιέβ.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τα ευρήματά τους σχετίζεται με τις δυνατότητες του γυναικείου οργανισμού να υποστηρίξει μια υγιή εγκυμοσύνη. Από τη μία, όταν μια νέα εγκυμοσύνη προκύπτει πολύ σύντομα μετά τη γέννηση ενός παιδιού, το σώμα δεν προλαβαίνει να αναπληρώσει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται το έμβρυο για να αναπτυχθεί σωστά. Από την άλλη, η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην επίτευξη μιας νέας εγκυμοσύνης μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενα προβλήματα γονιμότητας για τη γυναίκα, τα οποία αποτελούν γνωστό παράγοντα κινδύνου για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Η σημασία του βάρους της γυναίκας ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες

Αυτισμός: Ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία - Προσυμπτωματικά Ερωτηματολόγια Συμπεριφοράς

Εμβόλια & αυτισμός: Απαντήσεις σε 3 ερωτήματα που απασχολούν όλους τους γονείς