ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα: 6 αιτίες και πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Το φούσκωμα του στομάχου είναι δυσάρεστο και ενοχλητικό, μπορεί όμως να αποτελεί και σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης.

Φούσκωμα: 6 αιτίες και πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Ως φούσκωμα ορίζεται η διόγκωση ή η αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής περιοχής. Ο πόνος προκαλείται επειδή το στομάχι σφίγγει και υπάρχει έντονο αίσθημα πληρότητας.

Η κατάσταση μπορεί να αποτελεί ένδειξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, κοιλιοκάκης ή άλλης δυσανεξίας σε τροφές.

Τις περισσότερες φορές, τα αίτια του φουσκώματος είναι αβλαβή και δεν πρέπει να εμπνέουν ανησυχία.

Υπερβολικά αέρια

Το αυξημένα αέρια στο έντερο είναι ίσως η πιο κοινή αιτία του φουσκώματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο, είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κρεμμύδια και το μπρόκολο.

Δυσκοιλιότητα

Τα αέρια και ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι, μπορεί να αποτελούν σημάδι δυσκοιλιότητας. Τα αδρανή κόπρανα στο έντερο, προκαλούν πόνο στην κοιλιά, δυσφορία και αέρια.

Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθάτε στη ρύθμιση του πεπτικού και την αποφυγή του φουσκώματος.

Η άσκηση είναι επίσης χρήσιμη στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Μόλις 20-30 λεπτά περπατήματος τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου.

Κατάποση αέρα

Η κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Για να το αποφύγετε, μην μιλάτε ενώ τρώτε, μην τρώτε όρθιοι και μην πίνετε αεριούχα ποτά και αναψυκτικά.

Η κατάποση αέρα μέσω των παραπάνω ενεργειών, δεν δίνει χρόνο και χώρο στο πεπτικό να λειτουργήσει φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να προκαλείται φούσκωμα.

bloat

Τροφικές δυσανεξίες

Ο πόνος στο στομάχι θα μπορούσε να είναι ένδειξη τροφικής δυσανεξίας, συνήθως στη γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά. Η τροφική δυσανεξία προκαλεί φούσκωμα λόγω της παραγωγής αερίων κατά την πέψη των τροφών ή όταν το έντερο δεν εκκενωθεί σωστά.

Οι ένοχες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, η γλουτένη, τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) και τα τεχνητά γλυκαντικά. Η υπερκατανάλωση απλών σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Εάν, εκτός από το φούσκωμα, έχετε κι άλλα συμπτώματα, όπως είναι τα αέρια, κυρίως μετά το γεύμα, ο πόνος στην κοιλιά, που υποχωρεί μετά την κένωση, η εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας, καθώς και το αίσθημα της επιτακτικής ανάγκης για κένωση, τότε είναι πιθανό να πάσχετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το εν λόγω σύνδρομο οφείλεται σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου -που επηρεάζεται από το άγχος- και εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί πάνω από το 19% των Ελληνίδων και το 8% των Ελλήνων. Παρόλο που τα συμπτώματά του προκαλούν δυσφορία, εντούτοις δεν είναι ανησυχητικά. Συχνά, μάλιστα, γίνονται ηπιότερα μετά την καθησυχαστική διαβεβαίωση του γαστρεντερολόγου ότι δεν πρόκειται για κάτι παθολογικό.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που οφείλεται στην αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει τη γλουτένη από το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πόνους στο στομάχι και λήθαργο και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και κάποιες μέρες.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, αλλά η μείωση της γλουτένης στη διατροφή βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων.

Εάν το φούσκωμα διαρκεί τις περισσότερες ημέρες σε μια περίοδο τριών εβδομάδων, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε γιατρό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από φούσκωμα τα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Φούσκωμα: Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι δεν είναι φυσιολογικό

Όσπρια: Πώς να τα μεγειρέψετε για να αποφύγετε το φούσκωμα

Φούσκωμα στο στομάχι: 5 τρόποι για να το προλάβετε