ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο στήθος: Πού μπορεί να οφείλεται, εκτός από την καρδιά

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα στενά συνδεδεμένο με την καρδιοπάθεια, ωστόσο μπορεί επίσης να προκληθεί από διαταραχές στη λειτουργία του οισοφάγου, των πνευμόνων, της χοληδόχου κύστης ή και του στομάχου.

Γαστρεντερικά αίτια

Όταν ο πόνος εντοπίζεται χαμηλά στο στήθος και εκδηλώνεται σχεδόν αμέσως μετά από ένα γεύμα, είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια διαταραχή του γαστρεντερικού, όπως:

- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση/καούρα: Όταν τα οξέα του στομάχου κινούνται ανοδικά προς τον οισοφάγο, προκαλείται ένα χαρακτηριστικό αίσθημα καψίματος και πόνος όμοιος με αυτόν του εμφράγματος.

- Οισοφαγικός σπασμός: Οι αιφνίδιες και ισχυρές συσπάσεις του οισοφάγου, του σωλήνα που ενώνει το στόμα με το στομάχι, συνοδεύονται συνήθως από ισχυρούς πόνους. Επίσης, οι σπασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε παγίδευση της τροφής στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα αυτή να μην κινείται ομαλά προς το στομάχι.

- Πέτρες στη χολή: Ο ξαφνικός πόνος που εμφανίζεται περίπου μισή ώρα μετά από ένα γεύμα είναι ενδεικτικός για πέτρες στη χολή. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το οστό του στέρνου και συχνά ακτινοβολεί προς το δεξί χέρι ή την πλάτη, ανάμεσα στους ώμους.

Φλεγμονώδεις παθήσεις

Οι ιστοί του θώρακα εκδηλώνουν φλεγμονές λόγω τραυματισμού, λοίμωξης ή κάποιας αυτοάνοσης πάθησης. Κοινές φλεγμονώδεις παθήσεις που χαρακτηρίζονται από τον πόνο στο στήθος είναι οι εξής:

- Πλευροχονδρίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή που εκδηλώνεται στο στέρνο και συγκεκριμένα στα σημεία όπου τα πλευρά ενώνονται με τον χόνδρο που τα συγκρατεί στο οστό του στέρνου. Ο πόνος της πλευροχονδρίτιδας θυμίζει το έμφραγμα και προκαλείται συνήθως από τραυματισμό, υπέρχρηση ή λόγω αρθρίτιδας.

- Περικαρδίτιδα: Περικαρίδιτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του περικαρδίου, δηλαδή του προστατευτικού θύλακα που περιβάλλει την καρδιά. Η συγκεκριμένη φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως λοιμώξεις, έναν τραυματισμό στο στήθος, ακτινοθεραπεία για αντιμετώπιση του καρκίνου ή ως παρενέργεια σε φαρμακευτική αγωγή. Τυπικό σύμπτωμα της περικαρδίτιδας είναι ο οξύς, διαπεραστικός πόνος κεντρικά ή αριστερά στο στήθος, ο οποίος επιδεινώνεται κατά τη βαθιά εισπνοή ή όταν το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση (ανάσκελα).

Πνευμονολογικά αίτια

Αιτίες του πόνου στο στήθος που συνδέονται με τη λειτουργία των πνευμόνων είναι η πνευμονία και η πνευμονική εμβολή:

- Πνευμονία: Προκαλεί δύσπνοια και οξύ πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται κατά τη βαθιά εισπνοή. Συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ο πυρετός, τα ρίγη και ο βήχας.

- Πνευμονική εμβολή: Η πνευμονική εμβολή είναι η κατάσταση στη οποία ένας θρόμβος αποσπάται και μετακινείται σε αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί τους πνεύμονες, προκαλώντας έντονο πόνο στο στήθος. Άλλα συνήθη συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής είναι η αρρυθμία, η ξαφνική δύσπνοια, η ζαλάδα και/ή η λιποθυμία. Η πνευμονική εμβολή αποτελεί επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης.

Ψυχολογικά αίτια

Τόσο μια κρίση άγχους όσο και μια κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος στο στήθος. Τέτοια επεισόδια μπορεί να εκδηλωθούν είτε χωρίς προφανή αιτία είτε μετά από κάποιο στρεσογόνο συμβάν. Άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους και του πανικού είναι η δύσπνοια, η ταχυπαλμία και η ζαλάδα.

Τι πρέπει να κάνετε

Ο πόνος στο στήθος είναι συχνά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Αν εκδηλώνετε το σύμπτωμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή για αρκετές μέρες συνεχόμενα μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να αναζητηθεί η βαθύτερη αιτία του πόνου. Αν πάλι ο πόνος στο στήθος εντείνεται απότομα και διαρκεί για αρκετά λεπτά, χωρίς να υποχωρεί με την ανάπαυση, καλό θα είναι να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Πηγή: Harvard Health

Δείτε κι αυτό:

Τα σημάδια που δείχνουν ότι τα πνευμόνια σας κινδυνεύουν

Πόνος στο στήθος: Πότε «δείχνει» έμφραγμα και πότε καούρα

Πέντε αναπάντεχα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved