ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Ποια είναι η ελάχιστη «δόση» γυμναστικής για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αν η μόνη «γυμναστική» που προλαβαίνετε να κάνετε μέσα στην ημέρα είναι τα πέρα-δώθε από την κουζίνα στο σαλόνι, οι επιστήμονες σας έχουν κακά μαντάτα…

Έρευνα: Ποια είναι η ελάχιστη «δόση» γυμναστικής για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAHA της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πρόωρο θάνατο.

gumnastirio

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Εθνικoύ Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Ντιουκ, απαιτούνται τουλάχιστον 20 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το 20λεπτο δεν χρειάζεται να εκτελείται μονομιάς, αλλά μπορεί να κατανέμεται σε μικρότερα «ξεσπάσματα» άσκησης μέσα στην ημέρα, όπως ένα σπριντ, το γρήγορο ανέβασμα μιας σκάλας ή μια σύντομη διαδρομή με το ποδήλατο.

Το 2008, το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών είχε εκδώσει επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες που ανέφεραν ότι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβική άσκηση μέτριας έντασης (π.χ. ζωηρό περπάτημα, χορός). Στις οδηγίες υπήρχε μάλιστα ειδική σημείωση που ανέφερε ότι η άσκηση δεν πρέπει να εκτελείται σε διαστήματα μικρότερα των 10 λεπτών, καθώς τότε δεν προκύπτουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.

Η θεωρία αυτή φαίνεται να ανατρέπεται από τη νέα έρευνα, καθώς οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ανεξαρτήτως διάρκειας η γυμναστική μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου.

Από τους 4.840 ανθρώπους (40 ετών και άνω) που συμμετείχαν στη μελέτη, όσοι δεν ξεπερνούσαν τα 20 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα ήταν και αυτοί που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους σε βάθος 5-8 ετών. Σε σύγκριση με αυτή την ομάδα, όσοι γυμνάζονταν για 60-99 λεπτά την ημέρα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ για όσους γυμνάζονταν για 100 ή και περισσότερα λεπτά την ημέρα ο κίνδυνος θανάτου ήταν μειωμένος κατά 75%.

Το σημαντικότερο ίσως εύρημα της μελέτης ήταν όμως ότι ο χρόνος άσκησης δεν χρειάζεται να είναι συνεχόμενος, αλλά μπορεί να κατανέμεται σε πολλά μικρά «ξεσπάσματα» μέσα στην ημέρα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν δεν μπορείτε να διαθέσετε μία ή δύο ώρες μέσα στην ημέρα για να γυμναστείτε, μπορείτε να αφιερώνετε μικρότερα διαστήματα στη σωματική σας δραστηριότητα. Μια βόλτα με τον σκύλο, το περπάτημα μέχρι το περίπτερο, το ποδήλατο μέχρι τη δουλειά ή η χρήση σκάλας αντί του ασανσέρ είναι μερικοί απλοί τρόποι να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας χωρίς κόπο ή κόστος.

Δείτε κι αυτό:

Μπορώ να φάω πριν τη γυμναστική; Οι συστάσεις των ειδικών

Οστεοπόρωση: Με πόση και ποια γυμναστική θα την προλάβετε

Η σωματική άσκηση «ξανανιώνει» τις γερασμένες καρδιές