ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Διάβασμα: 4 σημαντικά οφέλη για την υγεία παιδιών και ενηλίκων (video)

Διάβασμα: 4 σημαντικά οφέλη για την υγεία παιδιών και ενηλίκων (video)

Μπορεί η παραδοσιακή μέθοδος διαβάσματος να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις λόγω της εισβολής των συσκευών της σύγχρονης τεχνολογίας στη ζωή μας, το βιβλίο ωστόσο προσφέρει μια αναντικατάστατη εμπειρία.

Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι τα άλλα είδη ψυχαγωγίας.

Απομακρύνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Όπως η σωματική άσκηση ενισχύει την καρδιά, τους μυς και τα οστά, η πνευματική δραστηριότητα δυναμώνει τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ενήλικοι που ασχολούνται με πνευματικά χόμπι, όπως η ανάγνωση, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ένας λόγος είναι ότι η αδράνεια του εγκεφάλου μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο, μπορεί όμως να είναι και ένα πρόωρο σύμπτωμά της ή και τα δύο.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Το διάβασμα αποτελεί πρώτης τάξεως αγχολυτικό και μερικές σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. Επίσης, τα έντονα φώτα, όπως εκείνα των ηλεκτρονικών συσκευών, δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει, γι’ αυτό και η ανάγνωση ενός βιβλίου κάτω από το απαλό φως του φωτιστικού στο κομοδίνο είναι καλύτερη επιλογή από το laptop, το τάμπλετ ή το κινητό.

Καταπολεμά την κατάθλιψη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», έδειξε ότι όσοι διαβάζουν βιβλία αυτοβοήθειας και οδηγούς ευτυχίας, αυτοπεποίθησης ή ό,τι άλλο -σε συνδυασμό με τις απαραίτητες συνεδρίες- φάνηκε ότι είχαν ηπιότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν τυπική θεραπευτική οδό.

Ακονίζει το μυαλό

Η ανάγνωση κρατάει το μυαλό σε φόρμα και το ανανεώνει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology». Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα για 294 άτομα που πέθαναν κατά μέσο όρο στα 89 τους χρόνια και έδειξε ότι εκείνοι που στη διάρκεια της ζωής τους ασχολούνταν με δραστηριότητες που τονώνουν το μυαλό, όπως το διάβασμα, παρουσίασαν χαμηλότερο ρυθμό εξασθένησης της μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Η μελέτη δείχνει ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση (από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Η ταχύτητα ανάγνωσης «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ

Μυστικό μακροζωίας τα βιβλία!

Το διάβασμα βελτιώνει το χαρακτήρα: Την εξήγηση δίνει νέα έρευνα

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

BEST OF NETWORK

PlusQueen