ΥΓΕΙΑ

Χορτοφαγική διατροφή: Επηρεάζει την τεστοστερόνη στους άνδρες;

Οι μπριζόλες και τα μπέργκερ δεν είναι τελικά συνώνυμο της αρρενωπότητας.

Χορτοφαγική διατροφή: Επηρεάζει την τεστοστερόνη στους άνδρες;

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λαχανικά, είναι παρόμοια με εκείνα των ανδρών που τρώνε πολύ κρέας.

«Διαπιστώσαμε ότι μια διατροφή που βασίζεται σε τροφές φυτικής προέλευσης συσχετιζόταν με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης, ίδια με εκείνα των ανδρών που ακολουθούν παραδοσιακή διατροφή με περισσότερο κρέας» είπε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ. Ranjith Ramasamy, διευθυντής του τμήματος αναπαραγωγικής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

«Η άποψη που επικρατούσε παλαιότερα, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες πρέπει να ακολουθούν κλασική διατροφή πλούσια σε κρέας για να έχουν υγιή επίπεδα τεστοστερόνης, βασιζόταν καθαρά σε εικασίες και όχι σε επιστημονικές αποδείξεις» σημειώνει.

Ο Ramasamy και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία 191 ανδρών, ηλικιών 18 έως 75 ετών. Σε αυτά περιλαμβάνονταν τόσο τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα όσο και λεπτομέρειες για τη διατροφή που ακολουθούσε κάθε άνδρας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπήρχαν υγιεινές και ανθυγιεινές χορτοφαγικές δίαιτες.

«Μπορεί κανείς να καταναλώνει πολλά αναψυκτικά, πατατάκια και χυμούς, που θεωρητικά αποτελούν τμήμα μιας χορτοφαγικής διατροφής, είναι όμως κάθε άλλο παρά υγιεινά» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης που κυμαίνονται σε τιμές κάτω από 300 νανογραμμάρια / δέκατο του λίτρου θεωρήθηκαν ανεπαρκή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η διατροφή των συμμετεχόντων είχε τελικά μικρή επίδραση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

«Είτε ένας άντρας ακολουθούσε μια παραδοσιακή διατροφή με πολλά προϊόντα ζωικής προέλευσης, μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή ή μια λιγότερο υγιεινή χορτοφαγική διατροφή, απλά δεν έπαιζε ρόλο. Δεν βρήκαμε διαφορές» δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής νόσου, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και πολλών μορφών καρκίνου.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες φέρουν πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τις δίαιτες με κρέας, συμβάλλοντας στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση World Journal of Urology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή με χαμηλά λιπαρά: Τι προκαλεί στους άνδρες

Υψηλή τεστοστερόνη στους άνδρες: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Αύξηση τεστοστερόνης: 5 κορυφαίες τροφές για να το πετύχετε (pics)