ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός & αποφρακτική άπνοια: Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος θανάτου

Η αποφρακτική υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική απόφραξη των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου εξαιτίας χαλάρωσης των μυών του λάρυγγα.

Κορονοϊός & αποφρακτική άπνοια: Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος θανάτου

Η αποφρακτική άπνοια διαγιγνώσκεται συνήθως σε άτομα που ροχαλίζουν ή σταματούν να αναπνέουν παροδικά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με αποφρακτική υπνική άπνοια πιθανώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για χειρότερη έκβαση της νόσου COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες μετά από συστηματική ανασκόπηση μελετών που αφορούσαν ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί και με αποφρακτική υπνική άπνοια.

Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου και τις συννοσηρότητες που συνδέονται με την υπνική άπνοια, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση έχει φανεί ότι σχετίζονται και με την κακή έκβαση σε άτομα με COVID-19. Ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η διάγνωση για αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με επιπρόσθετο κίνδυνο προβλημάτων σε άτομα με COVID-19.

Έτσι προχώρησαν σε ανασκόπηση 18 μελετών που διεξήχθησαν ως τον Ιούνιο του 2020 και οι οποίες εξέταζαν την αποφακτική υπνική άπνοια σε συνδυασμό με τη νόσο COVID-19. Από το σύνολο των μελετών οκτώ συνδέονταν κυρίως με τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, ενώ δέκα συνδέονταν με τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση της υπνικής άπνοιας.

Παρότι, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με τη σύνδεση της υπνικής άπνοιας με την COVID-19, υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες πολλοί ασθενείς που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με COVID-19 εμφάνιζαν αποφρακτική υπνική άπνοια.

Με βάση αυτές τις ενδείξεις, ιδιαιτέρως στους διαβητικούς ασθενείς η ύπαρξη υπνικής άπνοιας φαίνεται να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο κακής έκβασης της COVID-19 ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου. Σε μια μεγάλη μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη που νοσηλεύθηκαν για COVID-19, όσοι έπασχαν από υπνική άπνοια αντιμετώπιζαν 2,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου την έβδομη ημέρα από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Μισέλ Μίλερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόρικ ανέφερε πως «με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με το πόσα άτομα πάσχουν από υπνική άπνοια, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και πόσα ακριβώς άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να έχουν χειρότερη κατάληξη εξαιτίας της COVID-19. Η υπνική άπνοια υποδιαγιγνώσκεται σε μεγάλο βαθμό και δεν γνωρίζουμε αν η αδιάγνωστη υπνική άπνοια συμβάλλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο κακής κατάληξης της COVID-19».

Η δρ Μίλερ εξήγησε ότι «πιθανώς η COVID-19 αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και επιδρά στα μονοπάτια της βραδυκινίνης τα οποία επηρεάζονται και στους ασθενείς με υπνική άπνοια. Όταν σε ένα άτομο αυτοί οι μηχανισμοί είναι ήδη επηρεασμένοι, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η COVID-19 να τους επηρεάσει ακόμη περισσότερο».

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης που έχει ο νέος κορονοϊός στα άτομα με τη σοβαρή αυτή διαταραχή του ύπνου, καθώς και για καλύτερο εντοπισμό των αδιάγνωστων ατόμων με υπνική άπνοια, τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλά – για την ακρίβεια εκτιμάται ότι ποσοστό έως και 85% των περιπτώσεων υπνικής άπνοιας παραμένουν αδιάγνωστες.

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Sleep Medicine Reviews».

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ροχαλίζουν

Το ροχαλητό εγκυμονεί κινδύνους για τους καρδιοπαθείς

Υπνική άπνοια & εγκυμοσύνη: Οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές