ΥΓΕΙΑ

Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών και των οστών που τα στηρίζουν.

Περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα συχνά εμφανίζουν υπέρταση, ιδίως όταν υπάρχει ενεργή λοίμωξη και τα ούλα τους αιμορραγούν.

Οι ενήλικες με εκτεταμένη περιοδοντίτιδα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σχέση με όσους έχουν υγιή ούλα, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ισπανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Εύα Μουνιόθ-Αγκιλέρα του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου Eastman του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), μελέτησαν 250 ανθρώπους με γενικευμένη σοβαρή περιοδοντίτιδα (περισσότερα από τα μισά δόντια τους είχαν λοίμωξη ούλων), καθώς και άλλους τόσους υγιείς (ομάδα ελέγχου), με μέση ηλικία 35 ετών.

Η ανάλυση πολλαπλών δειγμάτων αίματος από τους συμμετέχοντες, καθώς επίσης του ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού τους και άλλων βιοδεικτών και παραμέτρων (βάρος σώματος, κάπνισμα, σωματική άσκηση κ.α.), έδειξε ότι η διάγνωση περιοδοντίτιδας σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης υπέρτασης, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα άνθρωπο.

Οι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα έχουν διπλάσια πιθανότητα (ποσοστό 14%) να έχουν συστολική πίεση άνω του 140 mmHg, σε σχέση με όσους έχουν υγιή ούλα (ποσοστό 7%). Οι πρώτοι έχουν επίσης αυξημένους άλλους δείκτες στο αίμα τους όπως η γλυκόζη (σάκχαρο) και η «κακή» χοληστερίνη (LDL), καθώς επίσης μειωμένη την «καλή» χοληστερίνη (HDL).

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα περιοδοντικά βακτήρια προκαλούν βλάβη στα ούλα και επίσης πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη συστηματικών παθήσεων όπως η υπέρταση. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και στην αυξημένη αρτηριακή πίεση συμβαίνει πολύ πριν ένας ασθενής εμφανίσει υπέρταση. Η μελέτη μας δείχνει ακόμη ότι ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ατόμων με περιοδοντίτιδα δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση», δήλωσε ο καθηγητής περιοδοντολογίας του UCL Φραντσέσκο Ντ'Αϊούτο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό Hypertension.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οι επιπλοκές σε όσους πάσχουν από περιοδοντική νόσο

Χρόνια περιοδοντίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα δόντια σας για να προλάβετε έμφραγμα, εγκεφαλικό & άνοια