ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός και κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικών παθήσεων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον διερευνούν γιατί οι άνθρωποι που νοσούν με Covid-19 αντιμετωπίζουν στη συνέχεια μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία και διαβήτη.

Κορονοϊός και κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικών παθήσεων

Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογήσει πώς το σώμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τα λιπαρά και τη ζάχαρη μετά τη μόλυνση με κορονοϊό.

Είναι γνωστό ότι κάποια προβλήματα υγείας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι οι άνθρωποι που πέρασαν Covid, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα ακόμα και μετά την ανάρρωσή τους από την ίωση.

Εκτός από νεφρική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, τριχόπτωση, ακόμη και σεξουαλική ανικανότητα, η έρευνα δείχνει ότι ο κορονοϊός αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και διαβήτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ του Covid και μεταβολικών παθήσεων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Η καλύτερη κατανόηση αυτής της σχέσης θα μπορούσε αρχικά να βοηθήσει στον εντοπισμό επιλογών θεραπείας ή ακόμη και στη μείωση των κινδύνων για την υγεία.

koronoios-ioseis.jpg

Μελέτη του Μαρτίου του 2022 σε ασθενείς που πέρασαν Covid-19 διαπίστωσε ότι είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη έως και ένα χρόνο μετά. Μελέτη του Απριλίου του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν πολλές παθήσεις μετά την ανάρρωσή τους από Covid, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον θα μελετήσουν δύο ομάδες μακάκων ρέζους, αδύνατους και παχύσαρκους. Θα εκθέσουν και τις δύο ομάδες στον κορονοϊό και θα τους παρακολουθούν για έως και έξι μήνες για να διαπιστώσουν αν τα αδύνατα ζώα αναπτύξουν παχυσαρκία ή διαβήτη και αν τα παχύσαρκα ζώα εμφανίζουν διαβήτη ή πιο σοβαρή παχυσαρκία.

Θα αναζητήσουν επίσης αλλαγές στα κύτταρα του παγκρέατος, το οποίο παράγει ινσουλίνη για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και αλλαγές στον λιπώδη ιστό και την ποσότητα λιπών και σακχάρων στο αίμα.

Εάν κάποιο ζώο εμφανίσει παχυσαρκία ή διαβήτη, οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται σε αυτές τις αλλαγές.

Πηγή: news-medical.net