ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Οι αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο στο μισό

Η υιοθέτηση και διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να αποτρέψει έως και το 60% των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου -νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα- σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή μελέτη.

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Οι αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο στο μισό

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου επηρεάζουν εκατομμύρια ενήλικες και οι διαγνώσεις έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα στις βιομηχανοποιημένες χώρες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τον κίνδυνο εμφάνισής τους με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, αλλά δεν ήταν σαφές εάν η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να τον αποτρέψει.

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα συμμετεχόντων από τη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS), τη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας 2 (NHSII) και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (HPFS).

Η μελέτη Nurses' Health Study ενέγραψε 121.700 γυναίκες νοσοκόμες (ηλικίας 30-55 ετών) από 11 πολιτείες των ΗΠΑ το 1976, ενώ η μελέτη NHSII, που ξεκίνησε το 1989, παρακολούθησε 116.429 γυναίκες νοσοκόμες (ηλικίας 25-42 ετών) από 15 πολιτείες ΗΠΑ. Η μελέτη HPFS περιλάμβανε 51.529 άνδρες γιατρούς (40-75) από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1986.

Οι ερευνητές δημιούργησαν τροποποιήσιμες βαθμολογίες κινδύνου (MRS) για κάθε συμμετέχοντα με βάση τους καθορισμένους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ποσοστό των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η κλίμακα ήταν από 0-6, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να σχετίζονται με περισσότερους παράγοντες κινδύνου.

Οι παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν το βάρος (ΔΜΣ), το κάπνισμα, τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τη σωματική δραστηριότητα και την ημερήσια πρόσληψη φρούτων, φυτικών ινών, λαχανικών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και κόκκινου κρέατος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των περιπτώσεων που μπορούσαν να αποφευχθούν εάν είχε υιοθετηθεί και διατηρηθεί ένας συνολικά υγιεινός τρόπος ζωής.

Ως υγιεινός τρόπος ζωής ορίστηκε: ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25, η αποφυγή του κανπνίσματος, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση τουλάχιστον 8 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, η κατανάλωση λιγότερης από μισή μερίδα κόκκινου κρέατος καθημερινά, τουλάχιστον 25 γραμμάτια φυτικών ινών την ημέρα, τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, τουλάχιστον μισή μερίδα ξηρών καρπών και σπόρων την ημέρα, μάξιμουμ μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.

Κατά την περίοδο παρακολούθησης, αναφέρθηκαν 346 περιπτώσεις νόσου του Crohn και 456 περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας.

Με βάση τις βαθμολογίες τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου (Modifiable Risk Scores - MRS), οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μια χαμηλή βαθμολογία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει 43% και 44,5%, αντίστοιχα, των περιπτώσεων νόσου του Crohn και ελκώδους κολίτιδας.

Ομοίως, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το 61% των περιπτώσεων νόσου του Crohn και το 42% των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας.

«Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να είναι ένας ελκυστικός στόχος για μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης των Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου. Αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου, οι οποίοι έχουν εκτιμώμενο κίνδυνο 2%-17% να αναπτύξουν τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους» τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Gut.