ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Δύο «αθόρυβες μορφές» καρκίνου και τα συμπτώματά τους

Οι καρκίνοι του χοληδόχου πόρου και της χοληδόχου κύστης αναπτύσσονται σε όργανα βαθιά μέσα στο σώμα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωσή τους.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Δύο «αθόρυβες μορφές» καρκίνου και τα συμπτώματά τους

Η γνώση των συμπτωμάτων αυτών των σπάνιων καρκίνων μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευσή τους.

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και ο καρκίνος του χοληδόχου πόρου είναι δύο ξεχωριστές παθήσεις, σύμφωνα με την Miral Sadaria Grandhi, διευθύντρια χειρουργικής ήπατος και χοληφόρων στο Ινστιτούτο Καρκίνου Rutgers του Νιού Τζέρσεϋ.

Όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται στη χοληδόχο κύστη, το μικρό όργανο που συνδέεται με το ήπαρ μέσω των χοληφόρων οδών, συνήθως ξεκινά από το εσωτερικό της και στη συνέχεια εξαπλώνεται στον περιβάλλοντα ιστό.

Η δουλειά της χοληδόχου κύστης είναι να αποθηκεύει τη χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι για να βοηθήσει στην πέψη του διατροφικού λίπους.

Ο καρκίνος του χοληδόχου πόρου, που ονομάζεται επίσης χολαγγειοκαρκίνωμα, προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων στον χοληδόχο πόρο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του συστήματος του χοληφόρου πόρου.

Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο αφού έχει εξελιχθεί η νόσος. Στα πρώιμα σημάδια της περιλαμβάνονται τα εξογκώματα στην κοιλιά, ναυτία ή/και έμετος, πόνος και απώλεια βάρους.

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όσοι έχουν χρόνια φλεγμονή των χοληφόρων και οι ηλικιωμένοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του χοληδόχου πόρου.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ίκτερο, δηλαδή κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών, κνησμό, σκούρα ούρα, πόνο στην κοιλιά, πυρετό, ναυτία και εμετό.

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης, οι κύστεις της χολής και οι κυστικοί όγκοι των χοληφόρων που ονομάζονται κυσταδένωμα, μπορεί να είναι πρόδρομοι του καρκίνου. Οι ειδικοί συνιστούν τη χειρουργική αφαίρεση ως προληπτικό μέτρο.

Εκτιμάται ότι 12.130 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του χοληδόχου πόρου ή της χοληδόχου κύστης κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πηγή: healthday.com