ΥΓΕΙΑ

Πώς επιδρά στη ζωή του παιδιού η στέρηση ακόμη και μισής ώρας ύπνου

Ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος έχει μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων σε βρέφη, παιδιά και εφήβους.

Πώς επιδρά στη ζωή του παιδιού η στέρηση ακόμη και μισής ώρας ύπνου

Ανάλυση μιας τυχαιοποιημένης μελέτης στην οποία συμμετείχαν 100 υγιή παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, έδειξε ότι 39 λεπτά λιγότερος ύπνος τη νύχτα, οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερη σωματική και συνολική ευεξία, μειωμένη ικανότητα να αντεπεξέλθουν καλά στο σχολείο και συνολική ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, ειδικά σε παιδιά με διαφορά ύπνου τουλάχιστον 30 λεπτών.

Το εύρημα οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι ο επαρκής ύπνος καλής ποιότητας, είναι απαραίτητος για την υγεία του παιδιού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, μέσης ηλικίας 10,3 ετών που ζούσαν στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας. Κανένα παιδί δεν είχε υποκείμενες παθήσεις και όλα κοιμούνταν φυσιολογικά (8-11 ώρες/νύχτα).

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όταγκο της Νέας Ζηλανδίας και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σινσινάτι στο Οχάιο των ΗΠΑ, υπέβαλαν τα παιδιά σε εναλλασσόμενες εβδομάδες με μείωση και παράταση ύπνου, με μία εβδομάδα διάλειμμα ενδιάμεσα, στο σπίτι τους, από τον Οκτώβριο του 2018 ως τον Μάρτιο 2020. Οι ώρες ύπνου ήταν μία ώρα αργότερα (μείωση ύπνου) και μία ώρα νωρίτερα (παράταση ύπνου) από το συνηθισμένο ανά εβδομάδα. Οι ώρες αφύπνισης παρέμειναν ίδιες, ενώ ο ύπνος μετρήθηκε με υπνογράφημα.

Τα παιδιά και οι γονείς βαθμολόγησαν τις διαταραχές ύπνου του παιδιού τη νύχτα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν την επόμενη ημέρα χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες κλίμακες μέτρησης.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιορισμού ύπνου, τα παιδιά κοιμήθηκαν περίπου 64 λεπτά αργότερα (από 58-70 λεπτά αργότερα) και ως αντιστάθμισμα στην καθυστέρηση, ο χρόνος αφύπνισης ήταν 18 λεπτά αργότερα (από 13-24 λεπτά αργότερα), που σημαίνει ότι τα παιδιά είχαν 39 λεπτά λιγότερα (από 32-46 λεπτά) ύπνου τη νύχτα. Σε σύγκριση με την εβδομάδα επιπλέον ύπνου, η μέγιστη διαφορά σε χρόνο στέρησης ύπνου, ήταν μεταξύ 64-78 λεπτών με μέση απώλεια τα 71 λεπτά.

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, ανέφεραν σημαντικά λιγότερες διαταραχές ύπνου τη νύχτα, αλλά μεγαλύτερες επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας που είχε προηγηθεί περιορισμός του ύπνου.

Τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετώπισαν τα παιδιά από τη στέρηση ύπνου ήταν η μειωμένη σωματική ευεξία μέχρι και 72%, μειωμένη αντοχή στο σχολικό περιβάλλον κατά 74%, μείωση στην ποιότητα ζωής τους σε σχέση με την υγεία τους κατά 79%, ενώ επιπλέον παρατήρησαν και μείωση της κοινωνικής υποστήριξης των συνομηλίκων τους κατά 76%.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και 39 λεπτά λιγότερου ύπνου τη νύχτα για μια εβδομάδα συνεχόμενα, είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την υγεία των παιδιών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.