ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεστε να περπατάτε και να μιλάτε ταυτόχρονα; Από τι κινδυνεύετε

Έχετε διαπιστώσει ότι δυσκολεύεστε να περπατάτε και ταυτόχρονα να σκέφτεστε ή να μιλάτε;

Δυσκολεύεστε να περπατάτε και να μιλάτε ταυτόχρονα; Από τι κινδυνεύετε

Είναι πιθανό να κινδυνεύετε από άνοια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

«Η ικανότητα διατήρησης της απόδοσης στο περπάτημα ενώ εκτελείτε μια άλλη εργασία, αρχίζει να μειώνεται στα μέσα της έκτης δεκαετίας της ζωής», δήλωσε ο Junhong Zhou, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας της Γήρανσης Hinda and Arthur Marcus στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

«Πρόκειται για δείκτη της υγείας του εγκεφάλου και η λήψη μέτρων που στοχεύουν τη γνωστική λειτουργία, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση και ενίσχυση της βάδισης παράλληλα με άλλη δραστηριότητα (σκέψη ή ομιλία), μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή», είπε.

Η ικανότητα ομιλίας/σκέψης παράλληλα με το περπάτημα, αρχίζει να μειώνεται στην ηλικία των 55 ετών, δηλαδή μια δεκαετία νωρίτερα από αυτό που παραδοσιακά ορίζεται ως «γηρατειά», όπως παρατήρησαν οι μελετητές.

«Οι ηλικιωμένοι συχνά συγκεντρώνονται περισσότερο σε μία εργασία και η ιεράρχηση εξαρτάται από τη σημασία αυτής της εργασίας, για παράδειγμα όταν περπατούν εστιάζουν περισσότερο στο βάδισμα, ώστε να μην πέφτουν».

Μελέτες έχουν δείξει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι συναπτικές συνδέσεις των νευρώνων του εγκεφάλου μειώνονται, επηρεάζοντας την προσοχή και την επεξεργασία πληροφοριών.

«Αυτό προκαλεί αλλαγές που σχετίζονται με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία και κατά συνέπεια αδυναμία εκτέλεσης δύο εργασιών ταυτόχρονα», είπε ο Zhou.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 1.000 άτομα στην Ισπανία που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του Εγκεφάλου της Βαρκελώνης μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2020. Περίπου 600 από αυτούς αξιολογήθηκαν για την ικανότητά τους να περπατούν και να σκέφτονται ταυτόχρονα.

Ο Zhou είπε ότι οι ηλικιωμένοι είχαν χαμηλότερη απόδοση στο βάδισμα παράλληλα με μια άλλη εργασία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η γνωστική λειτουργία και/ή η υποκείμενη υγεία του εγκεφάλου συνέβαλαν σημαντικά στη διακύμανση αυτή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, όσοι δυσκολεύονται να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, είπε ο Zhou.

«Η απόδοση του dual-tasking, στους τομείς της νευρολογίας και της γήρανσης, είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας του εγκεφάλου», εξήγησε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Healthy Longevity.