ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος πνεύμονα: Πέντε άγνωστα συμπτώματα του δεύτερου πιο συχνού καρκίνου

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως.

Καρκίνος πνεύμονα: Πέντε άγνωστα συμπτώματα του δεύτερου πιο συχνού καρκίνου

Σκοτώνει περίπου 34.800 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερους από 120.000 στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Πολλοί άνθρωποι ωστόσο, δεν γνωρίζουν τα συμπτώματά του.

Ο επίμονος βήχας είναι ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια της νόσου, μπορεί όμως να προκαλέσει και λιγότερο γνωστά συμπτώματα, όπως είναι το πρήξιμο των νυχιών και των δακτύλων.

Δείτε ποια λιγότερο γνωστά προειδοποιητικά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα πρέπει να γνωρίζετε:

Λαχάνιασμα

Στα αρχικά στάδια της νόσου, συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Πολλοί αναπτύσσουν επίμονο βήχα που δεν υποχωρεί και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Εάν αισθάνεστε ότι δεν φτάνει η αναπνοή σας ενώ κάνετε δραστηριότητες που δεν σας δημιουργούσαν πρόβλημα κατά το παρελθόν, είναι ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να συνοδεύεται από βήχα με αίμα και πόνο στον ώμο ή στο στήθος όταν βήχετε.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι σπάνιος σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών. Πάνω από τέσσερα στα δέκα άτομα που διαγιγνώσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 75 ετών και άνω. Το κάπνισμα είναι η πιο κοινή αιτία εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.

Πρησμένα δάχτυλα και νύχια

Οι αλλαγές στο σχήμα των νυχιών και το πρήξιμο μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα.

Το σύμπτωμα ονομάζεται πληκτροδακτυλία (Clubbed Fingers) και χαρακτηρίζεται από ελάττωση της ονυχοφαλαγγικής γωνίας (<160ο), υπερτροφία των μαλακών ιστών στην κορυφή των δακτύλων και αύξηση της καμπυλότητας των νυχιών.

Πρόκειται για διεύρυνση των άκρων των δακτύλων σαν πλήκτρα τύμπανου με σπαθοειδή (σαν σπάτουλα) νύχια, αποτέλεσμα της έντονης υπερπλασίας του ιστού των άκρων όλων των δακτύλων με αύξηση του διαμετρήματος των αρτηριών των δακτύλων και σχηματισμό αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων.

Ο παθογενετικός μηχανισμός παραμένει ασαφής και διάφορες θεωρίες προσπαθούν να εξηγήσουν την εμφάνισή της.

Δεν εμφανίζουν το σύμπτωμα όλοι όσοι έχουν καρκίνο του πνεύμονα. Είναι πιο συχνό στους πάσχοντες με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Επιληπτικές κρίσεις ή λιποθυμία

Η ζάλη όταν στέκεστε όρθιοι και η λιποθυμία μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου.

Αν και σπάνιο, ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αναπτύσσουν μια κατάσταση παράλληλα με τον καρκίνο που ονομάζεται παρανεοπλασματικό σύνδρομο.

Πυροδοτείται από όγκους που απελευθερώνουν ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε μη φυσιολογικές αντιδράσεις τα όργανα και τα συστήματα του σώματος. Τα συμπτώματα δεν φαίνεται να σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα και περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, εμετό, σύγχυση, αίσθημα κόπωσης, μυϊκή αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις, λιποθυμία, ζάλη και δυσκοιλιότητα.

Το παρανεοπλασματικό σύνδρομο είναι σπάνιο αλλά πιο συχνό μεταξύ των πασχόντων με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Πτώση του ενός βλεφάρου

Ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του πνεύμονα που αναπτύσσεται στην κορυφή του οργάνου μπορεί να προκαλέσει πτώση του ενός βλεφάρου, λένε οι ειδικοί.

Οι όγκοι στην κορυφή του πνεύμονα, γνωστοί ως όγκοι Pancoast, μπορούν να εισβάλλουν στο τοπικό τμήμα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, γεγονός που οδηγεί σε σύνδρομο Horner, καθώς και σε βλάβη στο βραχιόνιο πλέγμα.

Αντιπροσωπεύουν το λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.

Ο πάσχων μπορεί να σταματήσει να ιδρώνει στη μία πλευρά του προσώπου, ενώ άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στον ώμο, πόνο και μούδιασμα στο χέρι, τον λαιμό και το κεφάλι.

Απώλεια βάρους

Περίπου το 60% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα έχουν σημαντική απώλεια βάρους τη στιγμή της διάγνωσής τους.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί απώλεια της όρεξης.

Κάποιοι ωστόσο, χάνουν βάρος ακόμα και όταν τρώνε κανονικά.

Η κατάσταση ονομάζεται καχεξία και συμβαίνει όταν το σώμα δεν απορροφά το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες από το φαγητό και καίει θερμίδες πιο γρήγορα από το κανονικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος απελευθερώνει χημικές ουσίες στο αίμα που συμβάλλουν στην απώλεια λίπους και μυϊκής μάζας.

Πηγή: Mail Online