ΟΜΟΡΦΙΑ

Έλαιο τεϊόδεντρου: Η φυσική λύση στην ακμή, το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις

Σινάνη Αικατερίνη

Έχετε απογοητευτεί από τις παρενέργειες ή την αναποτελεσματικότητα των συμβατικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ακμής;

Έλαιο τεϊόδεντρου: Η φυσική λύση στην ακμή, το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις

Νέα μελέτη δείχνει ότι το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να είναι η λύση στις φλεγμονώδεις παθήσεις της επιδερμίδας.

Η επισκόπηση δεδομένων 29 μελετών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το έλαιο τεϊόδεντρου ξεχωρίζει ως η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση των κηλίδων, των εξάρσεων εκζέματος, ακόμη και των επίμονων πλακών ψωρίασης.

Οι αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιιικές ιδιότητές του, μπορούν να ανακουφίσουν εκατομμύρια ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από δερματικές παθήσεις.

Τα κοινά φάρμακα για την ακμή συνδέονται με προβλήματα υγείας

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την ακμή, προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι το συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής.

Τέτοια προϊόντα ωστόσο, μπορεί να περιέχουν δυνητικά καρκινογόνα επίπεδα βενζολίου. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει προϊόντα που περιέχουν ισοτρετινοΐνη, η οποία πωλείται με διάφορες εμπορικές ονομασίες, με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Στις έγκυες συνιστάται να μην λαμβάνουν ισοτρετινοΐνη, καθώς μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Οι θεραπευτικές επιλογές για άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις είναι επίσης αμφιλεγόμενες για ορισμένους ασθενείς.

Οι πάσχοντες με έκζεμα αντιμετωπίζουν συνήθως το πρόβλημα με κορτικοστεροειδή, τα οποία λειτουργούν καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν μια σειρά από παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σωματικού βάρους, της τριχόπτωσης, της ακμής, των προβλημάτων του εντέρου και της οστεοπόρωσης.

Η νέα ανάλυση 29 μελετών επικεντρώθηκε στη χρήση και την αποτελεσματικότητα των αιθέριων ελαίων στις φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έλαιο τεϊόδεντρου ξεχώρισε όχι μόνο ως το πιο μελετημένο αιθέριο έλαιο, αλλά και ως το πιθανώς πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών δερματικών προβλημάτων.

Σημείωσαν ότι το έλαιο τεϊόδεντρου λειτουργεί καλά λόγω των αντιβακτηριακών, αντιφλεγμονωδών, αντιιικών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του.

Παρότι το έλαιο τεϊόδεντρου δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο τα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου, η έρευνα έδειξε ότι προκάλεσε συνολικά λιγότερες παρενέργειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν έλαιο τεϊόδεντρου σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα, όπως τζελ με αδαπαλένιο, είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μια 72χρονη γυναίκα με σοβαρό έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής, που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αντιμυκητιασικό σαμπουάν και ελαιόλαδο, παρά τη μικρή βελτίωση, εξακολουθούσε να έχει ακραία ξηρότητα, απολέπιση και κνησμό. Μετά τη χρήση σπιτικού σαμπουάν και ενυδάτωσης του τριχωτού της κεφαλής με αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ελαίου τεϊόδεντρου, η κατάστασή της βελτιώθηκε σημαντικά. Μετά από επτά μήνες καθημερινής θεραπείας, το έκζεμα υποχώρησε εντελώς και τα μαλλιά της μεγάλωσαν ξανά, χωρίς παρενέργειες.

«Τα άτομα που δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την ακμή με μια συμβατική θεραπεία, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τη θεραπεία συνδυάζοντάς την με έλαιο τεϊόδεντρου για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα», έγραψαν οι ερευνητές.

Παρά τον μικρό αριθμό ανεπιθύμητων επιδράσεων της χρήσης αιθέριων ελαίων, όπως ήπια ξηρότητα του δέρματος, ήπιο κάψιμο και ερυθρότητα, αυτές συνήθως εξαφανίζονται εντός 30 λεπτών από τη χρήση. Σε καμία μελέτη δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pharmaceuticals.