ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Γιατί οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν τη δίαιτα DASH

Σινάνη Αικατερίνη

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στις γυναίκες που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Καρκίνος μαστού: Γιατί οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν τη δίαιτα DASH

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν κορυφαία αιτία θανάτου σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, πιθανότατα λόγω των τοξικών επιδράσεων της χημειοθεραπείας, της ακτινοβολίας και της στοχευμένης θεραπείας του καρκίνου στην καρδιά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο καρκίνος του μαστού και η καρδιοπάθεια έχουν ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η γήρανση, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα.

Η υιοθέτηση της υγιεινής για την καρδιά δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) φαίνεται να αμβλύνει αυτό τον κίνδυνο στις επιζήσασες από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Isaac Ergas, επιστημονικό συνεργάτη στο τμήμα έρευνας του Kaiser Permanente.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 3.400 γυναίκες που διαγνώστηκαν με διηθητικό καρκίνο του μαστού στο Kaiser Permanente Northern California μεταξύ 2005 και 2013. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2021.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή, η οποία ήταν πιο κοντά στη DASH κατά τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, 23% χαμηλότερο κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού ή καρδιακής ανακοπής, 21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής βαλβιδοπάθειας και 25% χαμηλότερο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Περιορίζει επίσης την πρόσληψη αλατιού, κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών.

Ειδικότερα, η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά, μετά από προσαρμογή για όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ της δίαιτας DASH και των καρδιακών παθήσεων φάνηκε επίσης να τροποποιείται από τον τύπο της χημειοθεραπείας που λάμβανε μια γυναίκα, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα χημειοθεραπευτικά σχήματα που περιλάμβαναν ανθρακυκλίνες -μια κατηγορία χημειοθεραπείας που είναι γνωστό ότι βλάπτει την καρδιά- ωφελήθηκαν περισσότερο από την υγιεινή διατροφή, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, σε σχέση με άλλα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JNCI Cancer Spectrum.