ΥΓΕΙΑ

Δερματοσκόπηση σπίλων: Η εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

Το μελάνωμα αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου και την πιο επικίνδυνη κι επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, η οποία παρατηρείται με αυξανόμενη συχνότητα μετά την ηλικία των 20 ετών.

Δερματοσκόπηση σπίλων: Η εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μελανώματος λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Η δερματοσκόπηση είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδος ολοσωματικής εξέτασης του δέρματος, η οποία διενεργείται με την βοήθεια ενός ειδικού φακού, του δερματοσκοπίου. Η εξέταση συνιστάται να πραγματοποιείται μία φορά ετησίως και στο πλαίσιο των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Η πρώιμη ανοιξιάτικη περίοδος αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τον προγραμματισμένο έλεγχο των σπίλων.

Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνάει τη μία ώρα και επαναλαμβάνεται συνηθέστερα ανά έτος ή και νωρίτερα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ θα πρέπει να προηγούνται τουλάχιστον 4 εβδομάδες από την τελευταία έκθεση στον ήλιο, εφόσον δεν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες αλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Για τους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δερματικού καρκίνου, συστήνεται περιοδικός έλεγχος του μεγέθους και της μικροσκοπικής δομής των σπίλων.

Ο Όμιλος Affidea, με αφορμή τον Μάϊο, μήνα ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα, παρέχει την δερματοσκόπηση - έλεγχο σπίλων έως και τις 30 Ιουνίου σε προνομιακή τιμή. Η δράση έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό και να αναδείξει την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του δέρματος στα Δερματολογικά Ιατρεία των Affidea & City Med σε όλη την Ελλάδα, όπου δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους συνανθρώπους μας να κάνουν τον τυπικό τους έλεγχο και να απολαύσουν τις διακοπές τους με υγεία και ασφάλεια.

Ο προληπτικός έλεγχος σπίλων σώζει ζωές

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Ο προληπτικός έλεγχος συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος με σκοπό την επιτυχή θεραπεία του. Η πρόληψη περιλαμβάνει τον συχνό έλεγχο του δέρματος με την αυτοεξέταση και την τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο για τον καθιερωμένο κλινικό και δερματοσκοπικό έλεγχο. Μέσω του προληπτικού ελέγχου σπίλων (ελιών), μπορούμε να:

  • εξετάσουμε ολοσωματικά όλους τους σπίλους και τις λοιπές βλάβες του δέρματος
  • εντοπίσουμε έγκαιρα ύποπτες μελαχρωματικές αλλά και μη μελαχρωματικές βλάβες
  • διακρίνουμε καλοήθεις από ύποπτες βλάβες και να προγραμματίσουμε κατάλληλη χειρουργική αφαίρεση ή βιοψία

Ο καρκίνος του δέρματος συναντάται συνήθως σε άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και σε όσους εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο. Κινδυνεύουν όμως περισσότερο όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ηλικία, οικογενειακό ιστορικό, μεγάλο αριθμό σπίλων (πάνω από 50), καθώς και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Στις παραπάνω κατηγορίες ασθενών προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση, δερματοσκόπηση και καταγραφή των σπίλων.

Στο Q&A περιγράφονται όσα πρέπει να γνωρίζετε για την δερματοσκόπηση – έλεγχο σπίλων στο πλαίσιο του ετήσιου δερματοσκοπικού και κλινικού ελέγχου υγείας σας.

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ευρώπη με δραστηριότητα σε 15 χώρες. Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2005, μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου, και είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, όλα τα δημόσια ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της Affidea είναι ο νεότερος στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει τα πιο εξελιγμένα συστήματα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, ψηφιακής μαστογραφίας 3D και υπερηχοτομογραφίας, με τεχνολογία επικεντρωμένη στους εξεταζόμενους. Όλα τα κέντρα είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα Affidea έχουν βραβευθεί και περιλαμβάνονται στη λίστα “EuroSafe Wall of Stars” ως τα καλύτερα και ασφαλέστερα της Ευρώπης από πλευράς ακτινοπροστασίας, καθώς εφαρμόζουν κατ’ αποκλειστικότητα το πρόγραμμα διαχείρισης της δόσης ακτινοβολίας Dose Excellence κατά τη διενέργεια της αξονικής τομογραφίας.

Ο Όμιλος Affidea αναπτύσσεται δυναμικά, επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων κέντρων και επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών του. Στόχος της Affidea είναι η μετάβαση στο μοντέλο του «έξυπνου διαγνωστικού κέντρου» με ψηφιακές διαδικασίες, που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και περιορίζουν το αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram.