ΥΓΕΙΑ

Η άσκηση που προλαμβάνει την οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά ποδήλατο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα στα γόνατα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η άσκηση που προλαμβάνει την οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ποδηλάτες έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πόνο στα γόνατα και 21% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα αρθρίτιδας στα γόνατα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν κάνει ποτέ ποδήλατο.

Φαίνεται επίσης ότι οι άνθρωποι που κάνουν σταθερά ποδήλατο, έχουν μικρότερο κίνδυνο αρθρίτιδας του γόνατος από τους ανθρώπους που έχουν κάνει ποδήλατο μόνο περιστασιακά, δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Κάθε αύξηση των περιόδων που οι άνθρωποι έκαναν ποδήλατο, είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη πιθανότητα αναφοράς πόνου στο γόνατο» και αρθρίτιδας στο γόνατο που ανιχνεύεται τόσο από τα συμπτώματα όσο και από τις ακτινογραφίες, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Γκρέις Λο, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην αλλεργία, την ανοσολογία και τη ρευματολογία στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Οι γιατροί συχνά ενθαρρύνουν την τακτική σωματική δραστηριότητα για την πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά ορισμένες ασκήσεις τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 2.600 άτομα ηλικίας 45 έως 79 ετών που συμμετείχαν σε μελέτη για την αρθρίτιδα του γόνατος. Περίπου οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι έκαναν σταθερά ποδηλασία.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις ποδηλατικές τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια τεσσάρων ηλικιακών περιόδων της ζωής τους -12 έως 18, 19 έως 34, 35 έως 49 και 50 ετών και άνω. Οι δραστηριότητες αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν είτε ποδηλασία σε εξωτερικούς χώρους είτε χρήση σταθερού ποδηλάτου σε εσωτερικούς χώρους.

«Το βασικό συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη παρατήρησης είναι ότι αν οι άνθρωποι ανησυχούν για τον πόνο στα γόνατα (και την αρθρίτιδα των γονάτων) αργότερα στη ζωή τους, το ποδήλατο μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για την πρόληψη αυτού του φαινομένου και ότι όσο πιο συχνά το κάνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα καλύτερης υγείας των γονάτων», δήλωσε η Lo.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.