ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία υπογονιμότητας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Σινάνη Αικατερίνη

Οι γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία υπογονιμότητας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακή νόσο στη διάρκεια του έτους μετά τον τοκετό, συγκριτικά με εκείνες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά.

Θεραπεία υπογονιμότητας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι επιστήμονες στο Rutgers Health μελέτησαν πάνω από 31 εκατομμύρια νοσοκομειακά αρχεία και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν θεραπεία υπογονιμότητας, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες -2,16 φορές περισσότερες- να νοσηλευτούν για επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση από εκείνες που συνέλαβαν φυσιολογικά.

«Οι εξετάσεις μετά τον τοκετό είναι απαραίτητες για όλες τις ασθενείς, αλλά η μελέτη αυτή δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας για να καταφέρουν να συλλάβουν», δήλωσε η Rei Yamada, ειδικευόμενη μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson του Rutgers και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι απαιτείται ένας αρχικός έλεγχος τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Μεγάλο μέρος του αυξημένου κινδύνου προέκυψε κατά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, ιδίως για τις ασθενείς που εμφάνισαν επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Τα τελευταία χρόνια συμμετείχαμε σε μια σειρά μελετών που διαπίστωσαν σοβαρούς κινδύνους καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων σε διάφορους πληθυσμούς ασθενών υψηλού κινδύνου εντός αυτών των πρώτων 30 ημερών μετά τον τοκετό - κίνδυνοι που θα μπορούσαν να μετριαστούν με την προγενέστερη φροντίδα παρακολούθησης» δήλωσε ο Cande Ananth, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο τμήμα μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών της Ιατρικής Σχολής Robert Wood Johnson του Rutgers και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για περίπου 31 εκατομμύρια εξιτήρια και επανεισαγωγές σε νοσοκομεία. Η βάση δεδομένων Nationwide Readmissions Database περιέχει κωδικούς διάγνωσης, οι οποίοι επιτρέπουν στους ερευνητές να βρουν συγκεκριμένους πληθυσμούς και να προσδιορίσουν τους λόγους επανεισαγωγής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 31 εκατομμύρια ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο μετά τον τοκετό από το 2010 έως το 2018, συμπεριλαμβανομένων 287.813 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία υπογονιμότητας.

Παρόλο που η θεραπεία υπογονιμότητας προέβλεπε απότομη αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι η σχετικά μικρή ηλικίααυτών των ασθενών διατήρησε τον συνολικό τους κίνδυνο αρκετά χαμηλό. Μόλις 550 από κάθε 100.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία υπογονιμότητας και 355 από κάθε 100.000 που συνέλαβαν με φυσικό τρόπο νοσηλεύτηκαν με καρδιαγγειακή νόσο κατά το έτος μετά τον τοκετό.

Η αιτία του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου που σχετίζεται με τη θεραπεία υπογονιμότητας παραμένει ασαφής. Η αύξηση των καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να οφείλεται στις ίδιες τις θεραπείες υπογονιμότητας, στα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα που κατέστησαν τις ασθενείς υπογόνιμες ή σε κάποια άλλη αιτία.

«Κοιτάζοντας μπροστά, θα ήθελα να δω αν οι διαφορετικοί τύποι θεραπείας υπογονιμότητας και, κυρίως, τα φάρμακα σχετίζονται με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου», δήλωσε η Yamada. «Τα δεδομένα μας δεν έδωσαν καμία πληροφορία σχετικά με το ποιες ασθενείς είχαν υποβληθεί σε ποια θεραπεία. Λεπτομερέστερες πληροφορίες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η θεραπεία υπογονιμότητας προκαλεί τις καρδιαγγειακές επιπλοκές».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Internal Medicine.