ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υποκατάστατα ζάχαρης: Είναι ασφαλή για τα παιδιά;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι τεχνητά γλυκαντικά.

Υποκατάστατα ζάχαρης: Είναι ασφαλή για τα παιδιά;
Bigstock

Ορισμένοι παρασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούν υποκατάστατα αντί για πραγματική ζάχαρη, για να δώσουν γλυκιά γεύση στα προϊόντα τους, αποφεύγοντας τις όποιες αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης.

Αυτά τα γλυκαντικά δεν έχουν θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν τα παιδιά να μεγαλώσουν. Προϊόντα όπως αναψυκτικά διαίτης, αθλητικά ποτά κ.α. που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να γράφουν στις συσκευασίες τους "χωρίς ζάχαρη" ή "μηδενικές θερμίδες".

Δύο κοινά υποκατάστατα ζάχαρης είναι η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Έχουν πολύ πιο γλυκιά γεύση από την πραγματική ζάχαρη, επομένως τα φαγητά και τα ποτά που παρασκευάζονται με αυτά έχουν ελάχιστη ποσότητα. Οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον ότι οι μικροσκοπικές ποσότητες υποκατάστατων ζάχαρης είναι ασφαλείς για ορισμένα παιδιά, αλλά μόνο εάν τρώνε άλλες τροφές που τους παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Σε τι διαφέρουν τα υποκατάστατα ζάχαρης από τη ζάχαρη

Το σώμα μας χειρίζεται τη ζάχαρη και τα υποκατάστατα ζάχαρης με διαφορετικούς τρόπους. Όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας την μετατρέπει σε ενέργεια. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό με τα υποκατάστατα ζάχαρης. Αντίθετα, αυτά περνούν απευθείας από το σώμα.

Είναι τα υποκατάστατα ζάχαρης ασφαλή για τα παιδιά;

Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι ασφαλή, αλλά όχι για όλα τα παιδιά. Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Εδώ είναι ένας γενικός οδηγός:

  • Τα μωρά και τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν υποκατάστατα ζάχαρης. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί καλά ο εγκέφαλος και το σώμα τους και τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν έχουν καθόλου.
  • Τα περισσότερα παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν να καταναλώσουν υποκατάστατα ζάχαρης, αρκεί να λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους για να αναπτυχθούν κανονικά. Τα παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν να καταναλώνουν έως και 170-225 γραμμάρια φαγητών ή ποτών που παρασκευάζονται με υποκατάστατα ζάχαρης την ημέρα.
  • Παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών που έχουν διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν υποκατάστατα ζάχαρης μόνο εάν ο γιατρός τους πει ότι είναι εντάξει. Οι γιατροί συνήθως προτιμούν τα παιδιά με διαβήτη να πίνουν ροφήματα που παρασκευάζονται με υποκατάστατα ζάχαρης, επειδή δεν αυξάνουν το σάκχαρο αίματος.
  • Τα παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών που έχουν φαινυλκετονουρία πρέπει να μην καταναλώνουν υποκατάστατα ζάχαρης, επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να τα αφομοιώσει με ασφάλεια.

Πηγή: kidshealth.org