ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ηλιοθεραπεία: Οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα του δέρματος

Είναι γνωστό ότι η πολύωρη παραμονή στον ήλιο για να αποκτήσετε το πολυπόθητο μαύρισμα προκαλεί βλάβες στα κύτταρα της επιδερμίδας.

Ηλιοθεραπεία: Οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα του δέρματος

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί επίσης να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος, αλλοιώνοντας τους πληθυσμούς των βακτηρίων που ζουν σε αυτό με τρόπους που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το μικροβίωμα του δέρματος 21 υγιών εθελοντών, πριν και μετά από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Σε εκείνους που μαύρισαν πριν από τις διακοπές και συνέχισαν την ηλιοθεραπεία στη διάρκεια των διακοπών τους, σε εκείνους που μαύρισαν κατά τη διάρκεια των διακοπών και σε εκείνους που απέφυγαν το μαύρισμα, λαμβάνοντας μέτρα ηλιοπροστασίας.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα μικρόβια που υπήρχαν στην επιδερμίδα τους τέσσερις φορές. Πριν από την αναχώρησή τους, καθώς και 1, 28 και 84 ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εθελοντές που μαύρισαν στις διακοπές, είχαν λιγότερα ωφέλιμα βακτήρια στην επιδερμίδα τους όταν επέστρεψαν. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση στα επίπεδα των πρωτεοβακτηρίων στο δέρμα τους. Μελέτες έχουν συνδέσει αυτή τη διαταραχή στα συγκεκριμένα βακτήρια με παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και τα διαβητικά έλκη (πληγές στα πόδια λόγω διαβήτη).

Οι εθελοντές που απέφυγαν να μαυρίσουν, ήταν οι μόνοι είχαν πλούσιο μικροβίωμα στο δέρμα τους.

Το θετικό είναι ότι το μικροβίωμα του δέρματος ανακάμπτει σχετικά γρήγορα. Σε όσους είχε διαταραχθεί η ισορροπία των βακτηρίων, αυτή αποκαταστάθηκε μετά από 28 ημέρες.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, το δέρμα είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις και ερεθισμούς, σημειώνει η λέκτορας στο Κέντρο Δερματολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και επικεφαλής της έρευνας Δρ. Abigail Langton.

Για να προστατεύσετε το μικροβίωμα της επιδερμίδας σας, η ειδικός συνιστά να αποφεύγετε το μαύρισμα πάση θυσία. Είναι επίσης σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε «σκληρά» καθαριστικά και να αποφεύγετε τα προϊόντα απολέπισης και τα ρετινοειδή, καθώς αφαιρούν την προστατευτική στοιβάδα της επιδερμίδας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Aging.