ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Αλτσχάιμερ

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πολλές παθήσεις, ανάμεσά τους και από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπένιου και βιταμίνης E σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, ήταν κατά 50% μειωμένα συγκριτικά με όσους είχαν υγιή εγκέφαλο.

Τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης από τη διατροφή έχουν συνδεθεί με καλύτερη νοητική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Η νέα έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι οι εγκέφαλοι των πασχόντων με Αλτσχάιμερ έχουν σημαντικές ελλείψεις σε απαραίτητα αντιοξειδωτικά.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού, οι οποίες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε όσους κατανάλωναν πολλά καροτενοειδή ή είχαν υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα ή στον αμφιβληστροειδή, δήλωσε η ερευνήτρια Kathleen Dorey.

Η ίδια επισημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκέφαλου σε όλες τις ηλικίες.

Η νέα μελέτη εστίασε στα καροτενοειδή στον εγκέφαλο ανθρώπων με και χωρίς Αλτσχάιμερ και έδειξε ότι οι εγκέφαλοι με νευροπαθολογία Αλτσχάιμερ είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπένιου και τοκοφερόλης (βιταμίνης Ε).

Οι συγκεντρώσεις λυκοπένιου, ζεαξανθίνης και ρετινόλης ήταν οι μισές συγκριτικά με τις συγκεντρώσεις που υπήρχαν στον εγκέφαλο ανθρώπων χωρίς Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease.