ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Από τι προστατεύει τις γυναίκες η γιόγκα

Σινάνη Αικατερίνη

Η γιόγκα φαίνεται ότι ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων γυναικών που κινδυνεύουν να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Από τι προστατεύει τις γυναίκες η γιόγκα

Παρότι δεν αποδεικνύεται ότι η γιόγκα επιβραδύνει ή αποτρέπει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, φάνηκε να αντιστρέφει ορισμένες πτυχές της πάθησης, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η γιόγκα είναι ωφέλιμη επειδή μειώνει το στρες, βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, την υποκειμενική απόδοση της μνήμης και τη μείωση της φλεγμονής, ενώ βελτιώνει τη νευροπλαστικότητα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Helen Lavretsky, ψυχίατρος στο Ινστιτούτων Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς Jane and Terry Semel, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους άνδρες, επειδή ζουν περισσότερα χρόνια και επηρεάζονται από τις αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων καθώς γερνούν.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 60 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω. Όλες ήταν ασθενείς σε καρδιολογική κλινική και είχαν ήδη αναφέρει προβλήματα μνήμης και παράγοντες κινδύνου που υποδηλώνουν κακή ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε δύο ομάδες. Η μία συμμετείχε σε εβδομαδιαίες συνεδρίες Kundalini yoga (με έμφαση στο διαλογισμό και την αναπνοή και όχι στις σωματικές στάσεις) για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη παρακολούθησε μαθήματα για την ενίσχυση της μνήμης, όπου χρησιμοποιούνται ιστορίες ή λίστες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη νευρολογική υγεία κάθε γυναίκας χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος που εντόπιζαν γενετικά ή μοριακά σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου ή φλεγμονής (και τα δύο μπορούν να ευνοήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ).

Οι συμμετέχουσες εξετάστηκαν επίσης για αλλαγές στη σκέψη, την υποκειμενική μνήμη, την κατάθλιψη και το άγχος.

Η Kunadlini γιόγκα φάνηκε να συνδέεται με θετικές αλλαγές που δεν είχαν βιώσει οι γυναίκες που έκαναν την εκπαίδευση μνήμης, δήλωσε η ομάδα της Lavretsky.

«Αυτές περιελάμβαναν σημαντική βελτίωση των υποκειμενικών παραπόνων για τη μνήμη, πρόληψη της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου, αυξημένη συνδεσιμότητα στον ιππόκαμπο -διαχειρίζεται τη μνήμη- που σχετίζεται με το στρες και βελτίωση των περιφερικών κυτταροκινών και της γονιδιακής έκφρασης αντιφλεγμονωδών και αντιγηραντικών μορίων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η εκπαίδευση μνήμης είχε κάποιο όφελος, κυρίως όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Καμία ομάδα δεν φάνηκε να παρουσιάζει βελτίωση στο άγχος, την κατάθλιψη, το στρες ή την ανθεκτικότητα, δήλωσε η Lavretsky, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που συμμετείχαν ήταν ψυχικά υγιείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Translational Psychiatry.