ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι εννοούμε με τον όρο «ισορροπημένη διατροφή»;

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες υγείας και ευεξίας.

Τι εννοούμε με τον όρο «ισορροπημένη διατροφή»;

Τι εννοούμε όμως με τον όρο «ισορροπημένη»;

Πρόκειται για τη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, μέτριες ποσότητες φαγητού και καλύπτει όλο το φάσμα των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε.

Ακολουθώντας μια τέτοια διατροφή μειώνουμε τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Παράλληλα, έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ημέρα, αυξημένη συγκέντρωση και καλύτερη διάθεση.

Δείτε ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες της ισορροπημένης διατροφής:

- Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Μετράνε όλα τα φρούτα και λαχανικά: Φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα.

- Τα βασικά γεύματα να περιλαμβάνουν πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά ή άλλους αμυλούχους υδατάνθρακες, ιδανικά ολικής αλέσεως.

- Τρώτε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ή 2 μπισκότα δημητριακών ολικής αλέσεως ή 2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή μία μεγάλη ψητή πατάτα με τη φλούδα.

- Αντικαταστήστε κάποια γαλακτοκομικά ή τις εναλλακτικές τους (όπως είναι τα προϊόντα σόγιας) επιλέγοντας προϊόντα με χαμηλότερα λιπαρά και λιγότερη ζάχαρη.

- Τρώτε όσπρια, ψάρια, αυγά, κρέας και άλλες τροφές με πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένων 2 μερίδων ψαριού κάθε εβδομάδα, η μία από τις οποίες πρέπει να περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια).

- Επιλέγετε ακόρεστα έλαια και προϊόντα επάλειψης και χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες.

- Πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.

- Οι ενήλικες πρέπει να τρώνε λιγότερα από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα και οι άνδρες τα 30.

Πηγή: NHS Eatwell Guide