ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 8 φρούτα και λαχανικά εποχής που κάνουν καλό στην καρδιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Με αυτά τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά στα φθινοπωρινά σας γεύματα, θα απολαύσετε νόστιμα και υγιεινά πιάτα που υποστηρίζουν τη συνολική σας ευεξία.

Τα 8 φρούτα και λαχανικά εποχής που κάνουν καλό στην καρδιά

Η εποχή του φθινοπώρου φέρνει μαζί της μια πληθώρα εποχιακών προϊόντων που όχι μόνο είναι γευστικά, αλλά υποστηρίζουν και την υγεία της καρδιάς.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Diana Mesa, ειδική σε θέματα διαχείρισης του διαβήτη, η εστίαση στα εποχικά φθινοπωρινά προϊόντα είναι ένας φανταστικός τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας. Η εποχιακή διατροφή προσφέρει πολλά οφέλη. Είναι βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική, επειδή τα προϊόντα δεν χρειάζεται να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, διασφαλίζοντας ότι έχουν συλλεχθεί στην μέγιστη ωριμότητα και θρεπτική τους αξία. Επιπλέον, τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά με τις φρέσκες επιλογές.

8 υγιεινά για την καρδιά φρούτα και λαχανικά που πρέπει να επιλέγετε κάθε φθινόπωρο

  1. Κολοκύθα: Είναι πλούσια σε β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Μην ξεχνάτε τους σπόρους κολοκύθας, οι οποίοι είναι θρεπτικοί και προσφέρουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή.
  2. Μήλα: Έχουν πολλές φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, γνωστές για τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες. Έρευνες δείχνουν, ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά για άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
  3. Ρόδι: Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη στον γενικό πληθυσμό. Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που κάνουν καλό στην καρδιά.
  4. Παντζάρια: Είναι καλή πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Σε αντίθεση με τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στα επεξεργασμένα κρέατα, αυτά στα παντζάρια έχουν διαφορετική επίδραση στον οργανισμό.
  5. Λαχανίδα (Kale): Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά -όπως η λαχανίδα- είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα της λαχανίδας σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τα αντιοξειδωτικά της καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
  6. Λαχανάκια Βρυξελλών: Αυτά τα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες. Έρευνα έδειξε ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να προστατεύουν από την αγγειακή ασβεστοποίηση, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος και εγκεφαλικό.
  7. Cranberries: Πέρα από τη φήμη τους για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, τα μούρα cranberries περιέχουν επίσης πολυφαινόλες που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Περιέχουν και αντιοξειδωτικά, όπως η προανθοκυανιδίνη, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία..
  8. Γλυκοπατάτες: Όπως και οι κολοκύθες, έτσι και οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βήτα-καροτίνη, η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση πέρα από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Προτιμήστε πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο με επάλειψη ελαιολάδου αντί να χρησιμοποιείτε βούτυρο ή κρέμα.