ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζυμαρικά: Πόσο διαρκούν στο ψυγείο – Πώς φαίνεται ότι έχουν “χαλάσει”

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής των ζυμαρικών στο ψυγείο εξαρτάται από τα υλικά παρασκευής τους.

Ζυμαρικά: Πόσο διαρκούν στο ψυγείο – Πώς φαίνεται ότι έχουν “χαλάσει”
Bigstock

Τα κλασικά αποξηραμένα ζυμαρικά που αγοράζουμε από τα ράφια των καταστημάτων μπορούν να διαρκέσουν στο ντουλάπι σας για χρόνια. Αλλά ίσως αναρωτιέστε πόσο ακριβώς διατηρούνται στο ψυγείο αφότου μαγειρευτούν.

Πόσο διαρκούν διάφορα είδη ζυμαρικών στο ψυγείο

Ακριβώς όπως άλλα μαγειρεμένα τρόφιμα και υπολείμματα, έτσι και τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν αυτήν τη διαδικασία.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πόσο καιρό μπορείτε να αναμένετε διάφορα είδη και παρασκευάσματα ζυμαρικών να διαρκέσουν στο ψυγείο πριν τα πετάξετε:

  • Φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά σιταριού: 4–5 ημέρες
  • Φρέσκα αγορασμένα ζυμαρικά από σιτάρι: 1–3 ημέρες
  • Μαγειρεμένα ζυμαρικά σιταριού: 3–5 ημέρες
  • Ζυμαρικά από φακές, φασόλια ή μπιζέλια: 3–5 ημέρες
  • Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: 3–5 ημέρες
  • Τορτελίνια ή άλλα γεμιστά ζυμαρικά: 3–5 ημέρες
  • Μαγειρεμένα ζυμαρικά με σάλτσα: 5 ημέρες

Σημειώστε ότι αυτές είναι γενικές οδηγίες και οι διάφορες σάλτσες που ενδεχομένως συνοδεύουν τα ζυμαρικά σας παίζουν επίσης ρόλο. Αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι τα περισσότερα μαγειρεμένα ζυμαρικά διαρκούν λιγότερο από 1 εβδομάδα.

Σημάδια ότι τα ζυμαρικά έχουν χαλάσει

Είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσετε τα ζυμαρικά σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σημάδια αλλοίωσης πριν τα φάτε.

Ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια είναι ότι έχουν πάρει μια γλοιώδη όψη, κάτι που συνήθως εμφανίζεται ακριβώς πριν αρχίσει να αναπτύσσεται η ορατή μούχλα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι μια θαμπάδα ή αποχρωματισμό, όπως μια γκριζωπή ή υπόλευκη απόχρωση.

Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να μπορείτε να μυρίσετε ότι τα ζυμαρικά σας έχουν αρχίσει να χαλάνε και πρέπει να τα πετάξετε αμέσως.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση χαλασμένων ζυμαρικών

Η κατανάλωση ληγμένων ζυμαρικών θα μπορούσε να σας κάνει να αρρωστήσετε εάν αναπτύσσονται επιβλαβή μικρόβια πάνω τους και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τον καθένα διαφορετικά.

Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το τι αναπτύσσεται στα ζυμαρικά που φάγατε.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της τροφιμογενούς ασθένειας είναι γαστρεντερικής φύσης, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, διάρροια και έμετο.

Ένα από τα πιο κοινά τροφιμογενή παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν σε χαλασμένα ζυμαρικά είναι το B. cereus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ναυτία, διάρροια και έμετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό το βακτήριο είναι γνωστό ότι προκαλεί θάνατο.

Εάν τρώτε παλιά ζυμαρικά που περιέχουν άλλα συστατικά, όπως κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πιο πιθανό να εκτεθείτε και σε άλλα κοινά μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτήριο, το Clostridium και η Listeria.

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης και συντήρησης των ζυμαρικών

Μόλις μαγειρέψετε τα ζυμαρικά, αφήστε τα υπολείμματα να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια φυλάξτε τα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα.

Η υγρασία που παγιδεύεται όταν τα ζεστά ζυμαρικά σφραγίζονται και τοποθετούνται στο ψυγείο μπορεί να δημιουργήσει το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας.

Τα ζυμαρικά στο ψυγείο πρέπει να φυλάσσονται σε ρηχά, αεροστεγώς κλειστά δοχεία ή σε επανασφραγιζόμενες σακούλες.

Τέλος, φροντίστε να διατηρείτε το ψυγείο σας στους 4°C ή χαμηλότερα για να διατηρήσετε τα κρύα τρόφιμα.

Πώς να ζεστάνετε με ασφάλεια τα ζυμαρικά που έχουν απομείνει

Μπορείτε είτε να τα απολαύσετε κατευθείαν από το ψυγείο κρύα ή να τα ξαναζεστάνετε, χρησιμοποιώντας μερικές προτεινόμενες μεθόδους.

Εάν τρώτε σκέτα ζυμαρικά χωρίς σάλτσα, μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε τοποθετώντας τα σε ένα σουρωτήρι και βυθίζοντάς τα σε βραστό νερό για περίπου 30-60 δευτερόλεπτα.

Τα ζυμαρικά που έχουν απομείνει με σάλτσα μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα ασφαλές για τη θερμότητα σκεύος και να ψηθούν στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 180°C.

Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και να τα ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά για να ζεσταθούν παντού.

Ένα σκεπασμένο σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά για τα υπολείμματα ζυμαρικών, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις αναθέρμανσης του φούρνου μικροκυμάτων σας και ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μην υπάρχουν κρύα σημεία.

Εφόσον τα ζυμαρικά σας έχουν καταψυχθεί σωστά στους 4°C και απολαμβάνετε έγκαιρα τα υπολείμματα, υπάρχει χαμηλός κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης ακόμα και εάν θέλετε να τα φάτε κρύα.

Εάν τα ξαναζεστάνετε, φροντίστε να τα θερμάνετε καλά στους 74°C τουλάχιστον και να τα φάτε μέσα σε 2 ώρες για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πηγή: healthline.com