ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πολύ υγιεινό μπορείτε να φτιάξετε με τις φλούδες από τις μπανάνες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Κάθε φορά που ξεφλουδίζετε μια μπανάνα και πετάτε τη φλούδα, πετάτε ένα νόστιμο, θρεπτικό σνακ.

Τι πολύ υγιεινό μπορείτε να φτιάξετε με τις φλούδες από τις μπανάνες
Bigstock

Μάλιστα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι αν οι φλούδες μπανάνας αφεθούν για λίγο μέσα σε βραστό νερό, στεγνώσουν και τις αλέσετε σε αλεύρι, μπορούν να μετατραπούν σε αρτοσκευάσματα που έχουν εξίσου ωραία γεύση, αν όχι καλύτερη από τα προϊόντα με βάση το σιτάρι.

Οι ερευνητές απέδειξαν, επίσης, ότι αυτή χρήση της φλούδας μπανάνας εκτός από νοστιμιά προσθέτει και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Όταν τα προϊόντα του πειράματός τους δοκιμάστηκαν γευστικά, οι καταναλωτές ανέφεραν ότι ήταν εξίσου ευχαριστημένοι με τις γεύσεις όπως και με τα μπισκότα ζάχαρης που δεν είχαν αλεύρι από φλούδα μπανάνας.

Ταυτόχρονα θα πάρετε σημαντικά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Τα εμπλουτισμένα με φλούδες μπανάνας μπισκότα στην έρευνα περιείχαν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ενώσεις.

Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη πολύ αλευριού από φλούδες μπανάνας είχε ως αποτέλεσμα μπισκότα που ήταν κάπως καφέ και σκληρά, πιθανώς από τις πολλές επιπλέον φυτικές ίνες. Αλλά όταν οι παρτίδες παρασκευάστηκαν με αλεύρι που περιείχε 7,5% φλούδα μπανάνας, η υφή των μπισκότων έπιασε μια πολύ πιο ελκυστική ισορροπία.

Ως μπόνους, τα προϊόντα διατηρήθηκαν επίσης καλά στο ράφι για τρεις μήνες σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν και η μελέτη εξέτασε μόνο τις συνέπειες της προσθήκης φλούδας μπανάνας σε ψημένα μπισκότα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η χρήση αλευριού από φλούδα μπανάνας σε ψωμιά, κέικ και ζυμαρικά μπορεί επίσης να αξίζει να εξεταστεί.

Το 2021, για παράδειγμα, μια μελέτη για το κέικ με φλούδα μπανάνας διαπίστωσε ότι η φλούδα παρέχει ένα φυσικό χρώμα τροφίμων στο ψημένο προϊόν καθώς και μια θρεπτική ώθηση.

Μια μελέτη του 2016, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση έως και 10% του αλεύρου σίτου με αλεύρι από φλούδα μπανάνας μπορεί να εμπλουτίσει το ψωμί με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος.

Η κατανάλωση της φλούδας μπανάνας δεν είναι απλώς μια υγιεινή επιλογή, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην μείωση της σπατάλης τροφίμων. Περίπου το 40% του βάρους μιας μπανάνας βρίσκεται στη φλούδα της και τις περισσότερες φορές, αυτή η γεμάτη θρεπτικά συστατικά φλούδα απλώς πετιέται στα σκουπίδια.

Σίγουρα, οι μπανανόφλουδες δεν τρώγονται ωμές. Αλλά αν προετοιμαστούν σωστά, μπορούν πραγματικά να έχουν πολύ ωραία γεύση. Μπορούν ακόμη και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ορισμένων προϊόντων, καθώς οι φλούδες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες φλούδες φρούτων, όπως η φλούδα από μάνγκο, η οποία επίσης βρέθηκε ότι ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενός κέικ και βελτιώνει τη γεύση του.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ACS Food Science & Technology.

Πηγή: sciencealert.com