ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα απίστευτα οφέλη του να τρώτε με τα χέρια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε, αλλά και πώς βιώνουμε την όλη “ιεροτελεστία” του γεύματος.

Τα απίστευτα οφέλη του να τρώτε με τα χέρια
Bigstock

Για όσους χρησιμοποιούν πάντα μαχαιροπίρουνα, το να απολαύσουν ένα γεύμα τρώγοντας με τα χέρια μπορεί να είναι μια εντελώς νέα γευστική εμπειρία.

Αν σας ενδιαφέρει να πειραματιστείτε με μια πιο “χειροπιαστή” προσέγγιση στο φαγητό, είναι καλό να κατανοήσετε τα πιθανά πλεονεκτήματα που ενδεχομένως έχει για την υγεία σας.

Η επιστήμη πίσω από το να τρώμε με τα χέρια

Σύμφωνα με τον δρ. Pallatheri Nambi Namboodiri, διευθυντή του νοσοκομείου Nagarjuna Ayurveda στη νότια ινδική πολιτεία της Κεράλα, το φαγητό με τα χέρια συμβάλλει στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μεταβολισμού, που είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συνολική μας ευεξία. Όταν χρησιμοποιείτε τα χέρια, τότε “τρέφετε κάθε αίσθηση” λέει ο ίδιος:

"Η υγεία εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο μεταβολισμός του ατόμου. Η προστασία του μεταβολισμού είναι το κλειδί για πολλές θεραπείες. Όταν ο μεταβολισμός είναι ισορροπημένος, τότε και το άτομο παραμένει σε ισορροπία. Όταν μιλάμε για καλύτερη υγεία, η ευχαρίστηση είναι αναπόσπαστο μέρος της κουβέντας. Όλες οι αισθήσεις μας πρέπει να τρέφονται και ικανοποιούνται εξίσου για να έχουμε καλή υγεία”.

Και προσθέτει: “Η αφή είναι μια πολύ σημαντική αίσθηση που συνδέεται με την υγεία. Όταν τρώμε, βλέπουμε το φαγητό, το μυρίζουμε και μιλάμε γι' αυτό εκείνη τη στιγμή. Και οι τέσσερις αισθήσεις συμμετέχουν στη διαδικασία. Εάν τρώμε με τα χέρια μας, συμπεριλαμβάνουμε επίσης την αίσθηση της αφής”.

Αναφορικά με τα πιθανά οφέλη, ο δρ. Namboodiri επεσήμανε ότι το να τρώμε με τα χέρια είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί σωστά η γεύση της τροφής, η οποία έχει τα θεραπευτικά της οφέλη στην εξισορρόπηση των λεγόμενων “tridoshas” (τρεις θεμελιώδεις ενέργειες που διέπουν το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τον ίδιο):

“Η αναγνώριση της γεύσης των διαφορετικών υφών συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να νιώσουμε το φαγητό. Το να νιώθουμε πρώτα το φαγητό με τα δάχτυλα μας βοηθά να προσδιορίσουμε τη θερμοκρασία του (το πολύ ζεστό ή πολύ κρύο φαγητό στη γλώσσα δεν είναι καλό για τους γευστικούς κάλυκες). Είναι επίσης ευεργετικό στη βελτίωση του συντονισμού των λεπτών κινήσεων”, εξήγησε ο δρ. Namoboodiri.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Μια μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Retailing, έδειξε ότι όταν τα άτομα με καλό αυτοέλεγχο αγγίζουν τα τρόφιμα απευθείας με τα χέρια τους αντί να χρησιμοποιούν μαχαιροπίρουνα, όχι μόνο τα βρίσκουν πιο νόστιμα και χορταστικά, αλλά και τρώνε περισσότερο.

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι για τους ανθρώπους που ελέγχουν τακτικά την κατανάλωση τροφής, το άμεσο άγγιγμα ενεργοποιεί μια ενισχυμένη αισθητηριακή απόκριση, καθιστώντας το φαγητό πιο επιθυμητό και ελκυστικό”, δήλωσε η ερευνήτρια Adriana Madzharov από το Ινστιτούτο Stevens στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Το να τρώτε με τα χέρια σας βοηθά να συλλέξετε χρήσιμες πληροφορίες για το φαγητό, συμπεριλαμβανομένης της φρεσκάδας, της ωρίμανσης και της θερμοκρασίας του, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Gastronomy and Food Science.

Μελέτες δείχνουν ότι το να τρώμε γρήγορα προκαλεί ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα στο σώμα και αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη. Όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί τα χέρια του για να φάει, επιβραδύνει τον ρυθμό σίτισης καθώς είναι μια πιο συνειδητή διαδικασία. Αυτό δίνει στον εγκέφαλο αρκετό χρόνο για να ανταποκριθεί στο σήμα ότι χόρτασε, να βελτιώσει την πέψη και να ισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα.

Οι ηλικιωμένοι με κινητικές διατροφικές δυσκολίες μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα μαχαιροπίρουνα, να χειριστούν το φαγητό στο πιάτο και να μεταφέρουν το φαγητό στο στόμα τους. Το να τρώνε με τα χέρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για αυτούς, σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Πηγή: medicaldaily.com