ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα top 5 οφέλη που έχουν τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά έχουν υποστεί μια διαδικασία που παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.

Τα top 5 οφέλη που έχουν τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα
Bigstock

Σφραγισμένα σε αεροστεγές κουτί με νερό, σιρόπι ή χυμό, τα κλειστά κονσερβοποιημένα προϊόντα έχουν διάρκεια ζωής έως και πέντε χρόνια από την παρασκευή τους.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά υποβάλλονται σε αυτήν τη διαδικασία κονσερβοποίησης εντός λίγων ωρών από τη συγκομιδή τους, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας και της θρεπτικής τους αξίας.

Διατροφικά οφέλη από τις κονσέρβες φρούτων και λαχανικών

Ακολουθούν, ενδεικτικά, δύο παραδείγματα τέτοιων προϊόντων.

Μια μερίδα 80 γραμμαρίων κονσερβοποιημένων ροδάκινων παρέχει:

  • 31 θερμίδες
  • 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 7,8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 7,8 γραμμάρια σακχάρων
  • 0,9 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 136 mg καλίου
  • 5 mg βιταμίνης C

Μια μερίδα 80 γραμμαρίων πατάτας σε κονσέρβα παρέχει:

  • 50 θερμίδες
  • 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,1 γραμμάρια λίπους
  • 12,1 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 0,9g γραμμάρια φυτικών ινών
  • 176 mg καλίου
  • 4 mg βιταμίνης C

Τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών:

1. Διατροφικά συγκρίσιμα με τα φρέσκα

Για τα περισσότερα προϊόντα, η κονσερβοποιημένη τους έκδοση είναι διατροφικά συγκρίσιμη με τη φρέσκια. Σίγουρα υπάρχει μια διαφορά στα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη), αλλά είναι μικρή.

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ενδέχεται να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις. Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν καλά επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών και συμβάλλουν σημαντικά σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, μικρές ποσότητες βιταμινών, ειδικά οι ευαίσθητες στη θερμότητα (π.χ. βιταμίνη C), μπορεί να χαθούν κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, ωστόσο (π.χ. Ε και Α), τείνουν να είναι υψηλότερες σε κονσερβοποιημένα προϊόντα, όπως καρότα και ντομάτες.

2. Κάθε μερίδα προσμετράται κανονικά στον στόχο για 5 μερίδες φρούτων/λαχανικών την ημέρα

Το ότι οι κονσέρβες καθιστούν τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ προσιτά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να πετύχετε στους διατροφικούς σας στόχους. Μελέτες δείχνουν ότι τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά αποτελούν μια οικονομική και θρεπτική επιλογή για την ικανοποίηση των καθημερινών συστάσεων των ειδικών για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Food-Cans-tins-konserves

3. Γρήγορα και βολικά

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι έτοιμα για κατανάλωση με ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία και είναι εύκολο να ενσωματωθούν στα γεύματα.

4. Δεν αλλοιώνονται

Μόλις κονσερβοποιηθούν, τα προϊόντα παραμένουν αναλλοίωτα χάρη στην έλλειψη οξυγόνου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μετά από πολύ καιρό επέρχεται μόνο μια μικρή αλλαγή είτε στη θρεπτική αξία, είτε στην ποιότητα αυτών των τροφίμων.

5. Ασφαλή και απαλλαγμένα από παθογόνα

Η κονσερβοποίηση βελτιώνει την ασφάλεια των νωπών προϊόντων, ειδικά εκείνων που είναι πιθανό να φιλοξενούν παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία κονσερβοποίησης χρησιμοποιεί υψηλά επίπεδα θερμότητας, για να αποτρέψει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Είναι ασφαλή για όλους τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά;

Αν και πολύ σπάνια, έχουν υπάρξει κάποιες αναφορές μόλυνσης από το βακτήριο clostridium botulinum. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω κακής διαδικασίας κονσερβοποίησης και είναι πιο πιθανό όταν οι καταναλωτές παρασκευάζουν κονσέρβες μόνοι τους στο σπίτι. Εντούτοις, είναι σώφρον όταν αγοράζετε κονσερβοποιημένα προϊόντα, να αποφεύγετε κονσέρβες που έχουν βαθουλώματα, μοιάζουν διογκωμένες ή έχουν διαρροή.

Ορισμένα κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορεί να έχουν αλάτι ή ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή ή την εμφάνισή τους. Όσοι ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ή ζάχαρη θα πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες και να αναζητούν προϊόντα χωρίς πρόσθετα συστατικά. Όταν επιλέγετε κονσερβοποιημένα φρούτα, προτιμήστε εκείνα σε φυσικό χυμό αντί για σιρόπι. Μόλις ανοίξει το κουτί, η αποστράγγιση και το ξέπλυμα του περιεχομένου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι.

Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι τα κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορεί να είναι μολυσμένα με χημικά συστατικά, όπως κάποια μέταλλα και δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ). Ιδιαίτερα η ΒΡΑ σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Διαρρέει στο περιεχόμενο της κονσέρβας από την επένδυση του κουτιού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα κονσερβοποιημένα φρούτα (και ο τόνος) έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης από BPA σε σύγκριση με άλλα κονσερβοποιημένα προϊόντα.

Πηγή: bbcgoodfood.com