ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνένζυμο Q10: Οφέλη υγείας και πιθανές παρενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι ένα αντιοξειδωτικό και αποτελεί δημοφιλές συμπλήρωμα στην εναλλακτική και ολιστική ιατρική.

Συνένζυμο Q10: Οφέλη υγείας και πιθανές παρενέργειες
Bigstock

Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που βοηθά στην μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στην πρόληψη ή την μείωση της βλάβης στα κύτταρα.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τα επιβλαβή σωματίδια στο σώμα, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης, καθώς και σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά, όπως το CoQ10, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Στο σώμα, το συνένζυμο Q10 βρίσκεται ως επί το πλείστον στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και το συκώτι.

Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, το παίρνουμε με φυσικό το CoQ10 από πολλά τρόφιμα και ιδιαίτερα από φρούτα και λαχανικά.

Συνένζυμο Q10: Πιθανά οφέλη για την υγεία

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το CoQ10 ωφελεί τα άτομα με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι προσφέρει μέτρια βοήθεια στην μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, στην μείωση της ημικρανίας, στην ενίσχυση της ενέργειας και της γονιμότητας.

Τροφές με συνένζυμο Q10

  • Κρέατα οργάνων, όπως το συκώτι
  • Λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες
  • Σολομός
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Κουνουπίδι

Άλλα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν μικρότερες ποσότητες CoQ10.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή γενικά λαμβάνουν αρκετό CoQ10.

Πόσο ασφαλές είναι το συνένζυμο Q10

Τα συμπληρώματα CoQ10 είναι γενικώς ασφαλή. Όμως η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν έχει τεκμηριωθεί.

Αν και το CoQ10 φαίνεται να είναι ασφαλές, υπάρχει πιθανότητα παρενεργειών, όπως:

  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Αϋπνία

Το CoQ10 μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, επομένως τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν το λάβουν, ειδικά ως συμπλήρωμα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Πιθανές φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις του συνενζύμου Q10

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το CoQ10 μπορεί να αλληλεπιδράσει με το αραιωτικό του αίματος βαρφαρίνη και το φάρμακο για τον διαβήτη ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να είναι ασύμβατο με ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο.

Και ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα CoQ10 στο σώμα, όπως φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, στατίνες, β-αναστολείς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα. Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα πρέπει απαραιτήτως να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους για να δουν εάν ένα συμπλήρωμα CoQ10 είναι κατάλληλο για εκείνα.

Πηγή: healthday.com