ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αντί να κάνετε νηστεία, πιείτε κομπούχα: Τι κοινό έχουν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κομπούχα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά ζύμωσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ στον κόσμο και ένα μεγάλο μέρος της δημοφιλίας της είναι η δυνατότητά της να παρέχει πολύτιμα προβιοτικά στο έντερο.

Αντί να κάνετε νηστεία, πιείτε κομπούχα: Τι κοινό έχουν
Bigstock

Μια μερίδα τσαγιού κομπούχα που έχει υποστεί ζύμωση έχει άφθονη μαγιά και “καλά” βακτήρια του εντέρου, όπως τα μικρόβια γαλακτικού οξέος, τα οποία μελέτες σε ποντίκια έχουν συνδέσει με βελτιωμένη επεξεργασία λίπους.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, είναι άγνωστο εάν η κομπούχα μπορεί να προσφέρει αρκετή μικροχλωρίδα για να αλλάξει τη σύνθεση του ανθρώπινου μικροβιώματος με οποιονδήποτε σημαντικό τρόπο.

Μια νέα μελέτη σε σκουλήκια (τους είδους Caenorhabditis elegans) βρήκε στοιχεία ότι τα μικρόβια που σχετίζονται με το τσάι κομπούχα μπορούν να αποικίσουν σε μεγάλο βαθμό το έντερο του ζώου.

Τα σκουλήκια που τρέφονταν με αυτά τα μικρόβια αντί για άλλη δίαιτα εμφάνισαν έναν “νέας σύστασης” μεταβολισμό του λίπους, λένε ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Chapel Hill.

Η επίδραση της κομπούχα στο έντερο είναι όμοια με τα οφέλη της νηστείας

Συγκεκριμένα, αυτά τα σκουλήκια που πήραν kombucha παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση στα αποθέματα λίπους, η οποία δεν οφειλόταν σε μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα, περαιτέρω ανάλυση της γενετικής δραστηριότητας των σκουληκιών υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα προήλθε από την αύξηση πρωτεϊνών που καταστρέφουν το λίπος και οι οποίες παράγονται φυσικά στο έντερο των σκουληκιών.

Τέτοιες επιδράσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι παρόμοιες με τα οφέλη της νηστείας στους ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια, η πώληση προβιοτικών με ζωντανά βακτήρια και σχετικών συμπληρωμάτων που τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου, έχει αυξηθεί καθώς αναδυόμενα στοιχεία συνδέουν ορισμένα μικρόβια με βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας.

Όμως οι επιστήμονες έχουν απλά “ξύσει την επιφάνεια” αυτού του αναδυόμενου πεδίου έρευνας. Πρέπει ακόμη να καταλάβουν το πώς εισέρχονται τα μικρόβια στο έντερο, τι αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος και πώς μπορεί αυτό να το χειριστούμε. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ανοσοποιητικού και τις γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ανάμεικτα.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες για την κομπούχα

Ειδικά για την κομπούχα, μερικές μικρές μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να ωφελήσει την εντερική υγεία όσων ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή. Αλλά σχεδόν όλη η έρευνα μέχρι στιγμής έχει γίνει σε ζωικά μοντέλα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αντιφατικά.

Επίσης δεν είναι όλα τα ροφήματα κομπούχα το ίδιο. Βγαίνουν σε πολλές διαφορετικές μορφές με διάφορες συνθέσεις μικροβίων. Εάν δεν διατηρείται σε κατάλληλη θερμοκρασία, αυτά τα καλά μικρόβια μπορεί αν εξοντωθούν πριν καν καταναλωθούν.

Μέχρι σήμερα, πολύ λίγες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν τεστάρει την επίδραση της κομπούχα στην υγεία του εντέρου. Το 2023, μια πιλοτική κλινική μελέτη με 12 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η κομπούχα σε συνδυασμό με πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας μετά από έναν μήνα σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κομπούχα μπορεί να έχει αντιδιαβητική δράση, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες κοόρτες.

Μια άλλη γενικότερη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι μια διαρροφή υψηλής περιεκτικότητας σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως η kombucha), μπορεί να αυξήσει την ποικιλότητα του μικροβιώματος και να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής.

Καθώς περιμένουμε περισσότερες κλινικές δοκιμές, μοντέλα ζώων, όπως το σκουλήκι C. Elegans, θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να εξερευνήσουν τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από τα υποτιθέμενα οφέλη της kombucha. Επειδή το γονιδίωμα των σκουληκιών μπορεί να προσπελαστεί και να αναλυθεί εύκολα, αυτά τα ζώα είναι εξαιρετικά μοντέλα για να δούμε ποιες πρωτεΐνες του εντέρου ρυθμίζονται προς το καλύτερο μετά την κατανάλωση μικροβίων που σχετίζονται με την κομπούχα.

Ήδη, μια τέτοια έρευνα έχει δώσει απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα.

“Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι ζώα που ήταν σε δίαιτα με προβιοτικά μικρόβια από το τσάι κομπούχα εμφάνιζαν μειωμένη συσσώρευση λίπους. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα μικρόβια στο τσάι κομπούχα πυροδοτούν μια κατάσταση νηστείας στον ξενιστή ακόμη και με την παρουσία επαρκών θρεπτικών συστατικών”, λένε οι ερευνητές από το Chapel Hill.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics.

Πηγή: sciencealert.com